DIY: Een bulletjournal

Vorig jaar schreef ik er al eens eerder een beknopt blog over, maar ik dacht dat het eens tijd werd voor een uitgebreider blog.
Een bulletjournal (ook wel bujo) genoemd is een hele uitgebreide agenda, dagboek en meer allemaal in een boekje. Het wordt genoemd naar de pagina’s die niet gelinieerd zijn, maar bedrukt zijn met puntjes (bullets) die met een bepaalde afstand van elkaar af staan. Je hebt ze in diverse maten, diktes en kleuren. Je hebt al een bulletjournal voor een paar euro, maar je hebt er ook die wel 30 euro of meer kosten. Het verschil zit hem dan vooral in het binden van het boekje en de kwaliteit van het papier. Hoewel ook een duurder boekje kan gaan doordrukken, merk je duidelijk verschil tussen goedkope en duurdere boekjes. De bekendere merken zijn: MUS, Nuuna, Archer&olive en Leuchtturm. (Zelf werk ik momenteel in een Nuuna)In een Bulletjournal kun je echt je creativiteit helemaal kwijt. Toch hoeft dit helemaal niet. Als je totaal niet creatief bent kan een bulletjournal toch heel goed voor jou werken. Je Bujo is in eerste instantie namelijk een planner waar je alles, maar dan ook echt alles, in bij houdt.

Je begint je Bulletjournal altijd met een jaarkalender. “A year at a glance” wordt het ook genoemd, wat een jaar in een blik betekend. Op een pagina zet je alle maanden, alle dagen en alle weeknummers. Door met kleurcodes te werken kun je er ook direct vakanties, verjaardagen en andere aangelegenheden herkennen. Zo kun je in een oogopslag zien wat er welke te doen is. Je kunt er ook voor kiezen om deze apart te vermelden op eigen pagina’s.

Voordat je begint met het bijhouden van de dagen zijn er een aantal pagina’s die je moet open laten. Dit zijn je informatieve pagina’s. Hier kun jij alles op kwijt wat je maar bij wilt houden. Dus gooi die apps van je telefoon en zet ze netjes en overzichtelijk in je boekje. Voorbeelden van deze pagina’s zijn; Verjaardagen, collecties, wensenlijstjes en zogenaamde trackers. Stel je verzameld platen, stempels of juist iets anders. Op een pagina kun jij je hele collectie kwijt en zo makkelijk zien welke je nog mist. Een andere veelgebruikte pagina is a year in pixels. Je kan met vakjes en een kleurencode zo aangeven hoe jij je voelde op een dag. Voelde jij je blij of juist verdrietig? Vooral patiënten met psychologische problemen of mensen met een depressie hebben hier veel baat bij.

Na je algemene pagina’s is het tijd voor je maandpagina’s. Je maakt een overzicht van je maand waar je belangrijke dagen in kunt weergeven. Je maandlog is echt speciaal gericht op de maand waarin je zit. Vaak komt er een future log bij kijken waar je nog 2 á 3 maanden bijzet in een kleiner overzicht. Zo kun je iets verder vooruit plannen, maar in principe werk je in je bulletjournal van dag tot dag.
Je maand begint altijd met een mooie maandpagina. Een soort voorblad van die maand. Veel mensen vinden het leuk om iedere maand in een apart thema te werken. In principe is dit gewoon leuk om te doen, maar zeker niet noodzakelijk.
Na je maand en future log komen je maandtrackers. Hier ga je die maand helemaal bijhouden. Wil je meer bewegen en zich op je stappen hebben? Maak dan een pagina waarin jij iedere dag je stappen in bij houdt. Een voedingslijstje, je uitgaves, een to-do pagina, of juist pagina’s waarin je bij houdt waar je bent geweest, wat je hebt gelezen, het weer of wat dan ook kun je nu bijhouden.
Zo staat iedere maand apart in een overzicht. Je kunt met vakjes en kleurcodes werken, of een grafiek maken. Hoe jij het het prettigste vindt. Het is immers jouw boekje.
Aan het einde van de maand kun je ervoor kiezen om een highlights pagina te gaan maken. Nog even de allerleukste, mooiste en onroerende momenten aanhalen. Zo sluit jij iedere maand af met een goed gevoel.

Na de maand komt je daglog. Wat moet je die dag gaan doen. Schrijf ze op en bedenk er codes bij. Wat is het meest belangrijkste en wat is het urgentste. Wat kan worden uitgesteld en wat wil je nu echt doen. Het is echt een stukje mindfullness die je iedere dag gratis meepikt. In het begin zul je waarschijnlijk veel te veel dingen op gaan schrijven, maar naarmate de tijd vordert zul je zien dat je bepaalde dingen belangrijker gaat vinden dan anderen. Bewustwording van je eigen dagindeling is nooit een verkeerd iets. Zeker als je het combineert met bijvoorbeeld coaching kan een bulletjournal je echt helpen meer grip te hebben op je leven. Moet ik vandaag die ramen echt wassen of kan ik dit een andere keer doen?

Aan het einde van de dag schrijf je jouw dag op. Je schrijft op wat je erbij voelde, wat je wel deed, wat je niet deed. Dit hoeft geen ellenlang verhaal te zijn. Dingen die niet zijn gebeurd verzet je naar de volgende dag. Aan het einde van iedere dag heb je dus een stukje zelfreflectie. Ook dit is een goed ding om iedere dag te doen. Ook het bewust tijd maken om in je bulletjournal te werken zal er voor zorgen dat je echt meer rust krijgt. Frustrerende, verdrietige of juist gelukkige gevoelens opschrijven zijn een hele goede manier van het verwerken van de dag. Pieker je veel in bed? Als je opschrijft dan schrijf je het letterlijk van je af. Het kan heel therapeutisch werken.
Vind je het moeilijk om iedere dag een momentje voor jezelf te pakken. Je kunt ook met een weeklog werken. Net als in een “gewone” agenda.

Denk je, ja maar daar heb je toch apps voor? Daar heb je helemaal gelijk in. Alleen zoals ik al eerder vermelde, schrijven is lekker van je af schrijven, maar ook in je op nemen. Als je iets typt vergeet je het veel sneller dan als je het opschrijft. 1 maal schrijven staat gelijk aan 3 tot 4 keer goed lezen. Daarbij zitten we dan weer zo vaak op ons mobieltje. Mijn kinderen vinden het leuk als ik aan de eettafel zit te werken in mijn bulletjournal, als ik op mijn mobieltje zit vinden ze dat vreselijk. Af en toe je mobiel weg leggen is echt geen overbodige luxe. Stel je kijkt even of een boek al hebt op je app, gegarandeerd dat je meteen even die berichtjes mee leest en even snel dit of dat checkt. Zo krijg je juist een heel gehaast gevoel van “moeten”. Als jij je boekje erbij neemt heb je dat helemaal niet. Dan heb je daadwerkelijk rust. Dan kijk je naar hoe mooi je een pagina hebt gemaakt, of kijkt even bij die ene foto of dat ene verhaaltje wat je zo leuk vond. Dan ben je inderdaad ook afgeleid, maar dan op een positieve manier die er juist voor zorgt dat je rust krijgt.

Zelf ben ik ondertussen al anderhalf jaar met het werken in bulletjournals. Ik kan er helemaal mijn creativiteit, mijn verdriet, mijn blijdschap en echt alles wat ik maar wil in kwijt. Ik probeer dan ook echt iedere dag op te schrijven. Hoewel dat niet altijd lukt. Soms schrijf ik een aantal dagen achter elkaar op. Dan ben ik blij dat ik heb opgeschreven wat ik moest doen zodat ik toch nog terug kan halen welke leuke momenten ik allemaal op een dag heb gehad. Ik ben er dan ook van overtuigt dat mijn bulletjournal mij zeker heeft geholpen om te gaan met mijn depressie. Ik kon de mooie momenten van een dag eruit pikken, iets wat mij daarvoor niet heel goed afging.

Dus een bulletjournal? Ik zeg doen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.