Hoe overleef ik….de peutertijd

Je kent de benamingen wel. The terrible two’s, de ik ben twee en ik zeg nee fase oftewel de peuterpubertijd. Een tijd die aanbreekt als je kindjes twee zijn geworden en een jaar duren. Een van de pittigste, maar ook leukste tijden tijdens de opvoeding. Wil jij er met je volle verstand doorheen komen? Ik zet wat tips op een rijtje om jou te helpen er zonder (al te veel) kleerscheuren vanaf te komen. Want wat heb je allemaal nodig om deze tijd te doorstaan?

Een goed gevulde EHBO doos
Peuters zijn ongeleide projectielen. Ze zien nergens gevaar in en alles is een spelletje. Desinfectiespray, builenzalf, pleisters, coolpacks en ga maar door zul je vaak snel nodig hebben. Zorg ervoor dat het binnen handbereik van jezelf ligt. De kans is groot dat je je kindje troost terwijl je zoekt naar de pleisters of naar een koelpack in de vriezer. Zorg er ook voor dat je altijd Luuf, zetpillen en alles in huis hebt. De kans is groot dat ze net in het weekend op zondagavond ziek worden, of vroeg in de ochtend wakker worden met ineens koorts. Ze blijven ongeveer 2 tot 3 jaar goed, dus een voorraadje aanleggen (in de koelkast) kan nooit kwaad.

Vlekkenspray
Peuters maken rommel. Ze vegen hun snotterneus af aan hun mouw die dan tijdens het klauteren overal doorgeveegd wordt. Eten wordt vaker door de lucht gegooid dan dat het in het mondje terecht komt en slabbers zijn om zelf af te doen en daarmee alle restjes lekker door het haar te smeren. Boterhammen worden opgemaakt en met het hele gezicht opgegeten terwijl “anti-lek bekers” alles doen behalve anti lek zijn terwijl ze op de kop overal neer worden gepleurd (met voorkeur op je tapijt, bank of stoel).
Wat dacht je van die kleine momentjes dat je ze eventjes lekker in de blote billen laat rondlopen, voordat ze in de douche of het badje gaan bijvoorbeeld, dat is altijd HET moment om lekker over jezelf heen te gaan plassen op een plek waar mama of papa dat net niet kan waarderen.

Een goede wasmachine
Afgezien van het feit dat ze hun kleertjes dagelijks smerig maken en je hem daar al voor nodig hebt, heb je hem ook nog nodig om net dat ene shirt wat ze altijd aan willen doen snel nog even te wassen. Peuters kunnen zo doordrammen en niets anders aan willen dan net dat ene ding waar ze dag ervoor spaghetti overheen hebben lopen smeren. Als je ook maar iets anders probeert aan te doen kun je rekenen op een hoop geschreeuw, zwaaiende armen, stampende benen en de hele dag getrek aan net dat ene kledingstuk wat jij ze zo leuk vind staan.

Secondelijm
Liters en liters secondelijm. Komen ze nooit aan dat ene leuke aapje met dat luchtplantje erin, let op, op het moment dat jij even staat te koken en dacht dat ze lief aan het spelen waren hoor je hem vallen. Je kunt het proberen te verhelpen door alles hoog en droog neer te zetten, maar ze moeten natuurlijk ook gewoon leren niet overal aan te zitten.

Een goede aansprakelijkheidsverzekering
Geloof me, het scheelt zo veel als je ergens naar toe gaat. Stel je voor ze krijgen een woedebui en gooien dan net met dat ene blokje de televisie van je ouders stuk. Beter goed verzekert zijn dan dat je zelf moet gaan dokken.
Een geluk, winkels zijn vaak verzekert tegen dingen die omvallen. (Lees: door een uitgestoken hand in de buggy omgegooid worden)

Een standaard smsje dat je te laat komt
Peuters hebben het talent om net voordat je gaat lekker hun luier vol te poepen, en dan net van die zachte die er zo langs kruipt en alles onder zit, of net over jou heen te spugen. Was je net eens op tijd klaar kun je weer opnieuw beginnen. En dan ook nog de strijd van het uitdoen of aandoen van kleding en schoenen, waar ze toenstraks al geen zin in hadden. Maar weer appen dat je te laat komt.

Een geheime snackplek
Je wilt een peuter geen chocolade geven (geloof me, niet doen), maar zelf heb je er wel eens zin in. Eventjes snel naar binnen schrokken als het die tijd van de maand is kan je soms net eventjes dat momentje geven dat je er weer tegenaan kunt voordat ze hun dutje moeten gaan doen. Doe dit niet als ze naast je staan, ga even naar het toilet, of naar de wasmachine als ze hun programma zitten te kijken. Voel je ook vooral niet schuldig, je hebt dit soms als moeder of vader eventjes nodig.

Een koektrommel vol met koekjes
Want net op het moment dat jij lange vingers hebt willen ze een speculaasje. Dan denk je ze blij te maken met een koekje, krijg je en woedeuitbarsting als beloning. Oh, en gooi de gebroken maar direct weg, die hoeven ze toch niet.
Neem ze ook altijd mee als je op reis gaat. Koekjes en pakjes appelsap zijn een godsgeschenk als je naast de weg staat te wachten op de ANWB of als het net iets drukker was in die ene winkel dan de bedoeling was.

Engelengeduld
Serieus, alles willen ze zelf doen en ze bakken er gewoon weg niets van. Logisch, ze zijn pas twee, maar “zelluf doen” is cruciaal voor hun gemoedstoestand. Laat ze maar 10 minuten hun schoenen proberen aan te doen voordat jij het doet. Als je het direct doet (omdat je weer eens haast hebt en alweer te laat bent ergens) geeft dat alleen maar een huilbui en ligt je peuter stampend op de grond de schoenen proberen uit te wurmen.

Een goed gevoel voor humor
Eigenlijk is het allemaal toch wel grappig. Hoe ze in hun plasje op de gang staan de stampen, of hoe ze een picasso maken van hun eten. Alles is een spelletje als je twee bent en spelen is gewoon het leukste wat er is. Dat is juist wat deze periode nu zo leuk maakt. Ze kunnen je nog zo het bloed onder nagels vandaan halen, die knuffels die je spontaan krijgt of dat spelletje wat ze zelf hebben verzonnen, het blijft gewoon schattig. En mocht je het eventjes niet meer zien zitten. Denk dan aan de mamamantra: Het is maar een fase, het is maar een fase, het is maar een fase.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.