Moederinstinct

Ik weet precies wat mijn kinderen nodig hebben. Nou ja, dat denk ik. Waar het pas na je bevalling nog zo onzeker lijkt allemaal, weet je op een gegeven moment haarfijn uit te leggen waar je kleintje last van heeft. Mensen zeggen dat je dan huiltjes kunt gaan onderscheiden, iets wat alleen de moeder echt kan weten omdat je nu eenmaal die speciale band hebt met je kindje. Klinken de huiltjes dan echt zo anders, of voel je het meer aan juist door die band.

Ieder dier heeft een instinct. Bij vogels leid dit ze in de winter naar het Zuiden en in de zomer weer terug, bij Leeuwinnen leert ze dit op een goede manier jagen en uit de wind te staan en ook bij mensen speelt het instinct in het dagelijkse leven een grote rol. Je staat er misschien helemaal niet bij stil, maar niet alles wat jij doet op een dag, doe je uit je eigen vrije wil. Veel keuzes worden ook gemaakt uit ons oeroude overlevingsinstinct, uit de tijd dat we nog in huiden rondliepen en besjes probeerde te zoeken in nabij gelegen struiken.

Moeders hebben zo hun eigen instinct. Veel vrouwen voelen het aan als ze zwanger aan. Die hebben nog geen test nodig, of is het enkel een bevestiging. Niet alleen door het uitblijven van de menstruatie, of de verandering in je lichaam, maar doe iets anders, een gevoel wat je niet helemaal kunt omschrijven. Het is logisch dat dit gevoel er is, als je zwanger bent moet je nu eenmaal met meer dingen rekening houden, niet vreemd dat je lichaam het je verteld. Net zoals dat je vaak een menstruatie aan voelt komen, voel je een bevalling ook vaak van te voren aanzetten. Het begint met kleine pijntjes die je zeggen dat het bijna tijd is. Dat jij je moet gaan voorbereiden op de bevalling en een veilige plek moet gaan zoeken.
Wist je dat vrouwen die zich niet helemaal vertrouwt voelen ook een vele langere bevalling hebben? Bij Lily had ik een hele vervelende gynaecoloog. Ik vond hem vreselijk, het toucheren deed pijn en ik voelde mij alles behalve op mijn gemak. De weeën namen af en waren in de ochtend helemaal verdwenen. Hij kwam nog een keer langs voordat hij ging. Zijn collega ging het overnemen vertelde hij me. Hij draaide zich om, liep de deur uit en bam, daar was een wee. Niet lang daarna zette het heel goed door en was Lily binnen no time eruit.

In het begin na je bevalling voel jij je vaak erg kwetsbaar, hebt vaak het gevoel dat jij alleen voor je baby kunt zorgen, maar hebt daarbij totaal geen idee hoe. Bij ieder kreetje kijk je naar de luier, probeer je te voeden, laat je hem boeren en probeert alles om jouw baby het zo makkelijk mogelijk te maken. Soms word je er zelfs een beetje moedeloos van. Laten uithuilen is niet iets wat je zomaar kan doen. Dat is heel logisch. Het is tegennatuurlijk om een baby te laten huilen, het huilen heeft immers een functie. Een baby huilt om aan te geven dat er iets aan de hand is. Zo vaak hoor je verhalen van moeders met een huilbaby waar toch meer aan de hand bleek te zijn.

Na een tijdje weet je dus als moeder wat ieder huiltje en geluidje betekend. Een vieze luier, krampjes of juist honger. Je voelt het vaak al aan en wordt soms zelfs wakker net voordat jouw baby dat doet (tenzij je gewoon doorslaapt zoals mij wel eens gebeurd, kan ook hoor). Je weet wat je kindje wilt eten, en wat het juist niet wilt. Alles voel je haarfijn aan, Ook als je kindje ziek is.
Vaak krijg je als moeder bij de doktoren te horen dat je overbezorgd bent. Geloof me, ook ik heb dit al eens te horen gekregen. Toch hebben ze het (in mijn beleving) dan vaker fout dan juist. Dat moederinstinct, die onbegrijpelijke band, die zorgt ervoor dat jij gewoon echt aanvoelt of er iets mis is en vaak zelf wat er mis is.
Zo dronk Lily toen ze een half jaar was ineens niet meer in de zomer. Huilen, huilen, huilen en voor de rest was er niets. Twee maal naar de huisarts tot ik zei dat ze er een beetje gelig uit zag. Zag ze trouwens ook. Pas toen mocht ik naar de eerste hulp waar ze bleek bijna uitdroging te hebben door een hele fikse buikgriep. Mijn gevoel had het goed. Het gele werd trouwens veroorzaakt door de kleur van Lily’s huid, wij worden bleek, zij ook alleen ziet dat er iets gelig uit.
Nu was dit in de tijd dat Joni jarig zou zijn. Iets zei me dat ik al eerder de uitdeelcadeautjes af moest hebben. Geen idee waarom, maar ze waren al bijna twee weken eerder klaar en maar goed ook, anders was het allemaal niet gelukt.

Instinct en intuïtie gaan vaak ook hand in hand. We voelen het allemaal wel eens aan, bij bepaalde mensen krijg je gewoon een bepaalde vibe, een rilling of juist een heel prettig gevoel. Ook dit heeft te maken met on instinct. Op je hoede zijn voor je omgeving, wie is er veilig en wie is dat niet? Daarom is het ook zo verrekte lastig om je kinderen los te laten. Je wilt ze zo graag beschermen, maar dat gaat niet als je niet kunt zien wie er bij ze is, of wat de situatie is waarin ze verkeren. Dan moeten we terugvallen op de wetenschap dat wij hen alles hebben bijgebracht wat ze moeten weten om te kunnen “overleven” in die situaties. Doen we ook hoor.

Nu mijn oudste kinderen wat ouder zijn wordt het loslaten wel steeds makkelijker. Ik ben geruster in bepaalde situaties omdat ze die al vaker mee gemaakt hebben. Die worden in mijn hoofd dan afgevinkt als “veilig” en heb ik een minder verhoogde spanning als ze bijvoorbeeld naar de stad gaan. Toch weet ik nog steeds precies wanneer er iets is en vaak ook wat er dan is. Zelfs mijn moeder weet dat nog bij mij. Ik weet het wanneer mijn kinderen zich verdrietig voelen, niet op hun gemak zijn, spanning hebben of wanneer ze liegen. Dat voel je net zo goed aan als dat ze vrolijk en blij zijn. Zelfs als ze het proberen te verbergen voel je dit toch echt haarfijn aan.

Kinderen die vragen wel eens, hoe weet je dat toch allemaal? Ik ben je moeder, ik weet dat gewoon, zeg ik dan. Dan ben ik in hen ogen een magisch alwetend wezen. Wat het echt is? Mijn moederinstinct. Dus mijn wijze raad vandaag? Luister ernaar, het weet meer dan je denkt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.