Review: De zeven zussen

“Na de plotselinge dood van hun vader komen Maia en haar zussen bij elkaar in hun ouderlijk huis, een prachtig landhuis aan het Meer van Genève. De zussen werden als baby door Pa Salt geadopteerd en krijgen na zijn dood allemaal een brief met een mysterieuze verwijzing naar hun afkomst. Maia’s verleden brengt haar naar Rio de Janeiro. Daar aangekomen probeert ze met de weinige aanwijzingen die ze heeft haar achtergrond te ontrafelen. Het voert haar tachtig jaar terug in de tijd, naar de bouw van het wereldberoemde Christus de Verlosser-beeld én de roerige jaren twintig in Parijs. Slaagt zij erin haar ware identiteit te achterhalen?
De zeven zussen is het eerste deel uit een zevendelige serie over liefde, verlies en de zoektocht naar wie je werkelijk bent.”

Normaal gesproken is dit niet het type boek dat ik zou oppakken en gaan lezen. Toch kon ik er onder uit. Ik zag ze overal op Instagram en mijn nieuwsgierig werd gewekt. Ik legde mijn fantasy en YA boeken even aan de kant en stopte mijn neus in een heel ander soort boek. Nu lees ik wel graag de shop-a-holic boeken, maar verder dan dat gaat mijn chicklit avontuur niet. Thrillers lees ik al helemaal niet, geen idee waarom niet. Wel houd ik van Jane Austen boeken (wie niet), maar verder houd ik toch echt bij fantasy en YA. Dan weten jullie een beetje mijn achtergrond wat boeken betreft. Niet mijn type boek wat ik in eerste instantie zou lezen dus. Maar goed, na flink geïnflucent te zijn en een flinke dosis FOMO (Fear of missing out) bestelde ik deel 1 en die legde ik snel weer neer. Niet omdat ik het niets vond, maar omdat ik hem binnen een week had uitgelezen.

Het eerste deel gaat over Maia. Zij is samen met 5 andere meisjes geadopteerd door een man die ze Pa Salt noemen en opgegroeid in Genève. Hij heeft hen vernoemd naar de 7 zussen sterren (“Pleione en Atlas waren in de Griekse mythologie de ouders van zeven zusjes: Alcyone, Asterope, Electra, Maia, Merope, Taygeta en Celaeno. De helderste sterren in het Zevengesternte zijn naar de zeven zusjes genoemd.”) Hij was blijkbaar gefascineerd door de mythes en de sterrengroep en heeft ze dusdanig gezocht en genoemd. Ze werden opgevoed door hun kinderjuf Marina die ze Ma noemen en een kok genaamd Claudia. Ze kwamen in hun jeugd niets te kort, hoewel ze wel leerden voor zichzelf te zorgen en eigen geld in het laatje te brengen. Onafhankelijke vrouwen met ieder een eigen persoonlijkheid. Na het plots overlijden van Pa Salt komen de zes zussen bij elkaar (de zevende heeft hij “nooit kunnen vinden”) om hem te herdenken. Ze krijgen dan ieder een brief via de advocaat van Pa Salt met een aanwijzing erin waar zij hun oorsprong zouden kunnen vinden. Ook een persoonlijke quote en coördinaten waar ze zijn gevonden worden aan de zussen doorgegeven.

In het eerste deel volgen we Maia die naar Rio wordt geleid. Daar ontmoet ze een man die haar gaat helpen haar oorsprong te vinden. Je gaat 100 jaar terug in de tijd en leest het verhaal van de voorouders van Maia. Het boek bestaat dan ook uit 2 verhalen, dat van Maia en dat van Bel. Je merkt in het boek dat de schrijfster echt historisch onderzoek heeft gedaan naar het bouwen van het Cristo beeld in Rio en hoe vrouwen toentertijd behandeld werden. Hoewel ik dus wel Engelse romans heb gelezen vond ik het leuk om te lezen hoe het er in Rio aan toe ging 100 jaar geleden. Niet zo heel verschillend van Europa. Hoewel de verhalen enigszins voorspellend zijn is het leuk om de ontwikkelingen te lezen. Het leest zich makkelijk weg en ik raakte echt verdiept in de verhalen. Het verhaal van Maia is in de ik vorm geschreven, dan van Bel niet. Het switchen tussen de personen, wat om de zoveel hoofdstukken gebeurt, is een beetje verwarrend, maar door de verschillende schrijfstijl ook weer makkelijker gemaakt.

In boek 2 volgen we Ally (Alcyone). Het verhaal van Ally is in het begin erg verdrietig. Ze vind liefde, verliest haar vader en verliest daarna nog veel meer. In haar verdriet gaat zij op zoek naar haar verleden wat haar naar Noorwegen brengt. Daar leert ze het verhaal van Anna, een boerenmeisje wat met haar zingen beroemd wordt. Ook het verhaal van Anna is er een van veel verdriet. Wat deze vrouwen meemaken in dit boek bracht zelfs mij tot tranen.

Deel 3 gaat over Star. Star is een verlegen meisje wat zich laat domineren door haar zusje Ceecee. Je leest haar gedachtes en komt erachter dat ze een sterke vrouw is die op zoek is naar haar eigen stem. Zij komt bij een boekwinkel te werken waar Pa Salt haar naar toe had gestuurd. Dit brengt haar naar een Engels huis waar ze verliefd op wordt en leert ze het verhaal van Flora. De 2 vrouwen lijken in veel opzichten op elkaar, wat toch wel in veel boeken voorkomt. Star leert haar eigen stem te krijgen en haar eigen weg in te slaan.

Het volgende deel gaat over Cece die zich verlaten voelt door Star. Altijd samen te zijn geweest voelt Cece zich alleen. Haar dyslexie lijkt haar meer problemen in haar leven te geven dat je in eerste instantie zou denken en je komt erachter dat ze gewoon ontzettend verlegen is. Ze begint aan avonturen en maakt ze niet af, tot ze haar geschiedenis gaat zoeken. Na een dramatische ontwikkeling in Thailand reist ze verder naar Australië. Ze leert daar over haar voorouders en leert het verhaal van Kitty. Het verhaal van Kitty is er een van hartzeer, liefde en het uitgroeien van verlegen meisje tot een dame die haar zaakjes goed voor elkaar heeft. Je ziet Cece uitgroeien tot een hele andere vrouw terwijl zij zichzelf ontdekt en leert waar zij vandaan komt. Op de achtergrond leer je meer over de geschiedenis van Australië en de Aboriginals die zelfs nu nog enigszins achtergesteld worden.

In deel 5 volg je Tiggy, een spirituele meid die in schotland werkt en voor wilde katten en herten zorgt. Dit deel is iets zweveriger dan de voorgaande, vooral omdat Tiggy een heel intuïtieve vrouw is. Zij vermoed dat Pa Salt niet dood is, zij zou dat hebben gemerkt, iets wat hij in zijn brief aan haar ook nog eens aanhaalt. Ze ontmoet een spaanse zigeuner die haar verteld dat hij haar terug zou brengen naar haar voorouders in Spanje. Hij leert haar het verhaal van haar voorouders die flamencodansers waren. Het boek is iets minder uitgewerkt dan de vorige 4 wat vrij jammer is. Het plot om Tiggy heen is er een die je al vanaf het begin af aan herkent en lijkt een beetje snel te zijn uitgewerkt. Toch bleef ook dit boek mij boeien en heb ik ook deze vrij snel uitgelezen.

Deel 6 gaat over Elektra, een beeldschoon topmodel. Ik keek er naar uit om meer over haar te lezen. Misschien had ik in het begin de omschrijving van de zussen niet goed opgeslagen (Ik dacht dat Tiggy donker wat en Elektra blank, wat dus niet zo blijkt te zijn). Elektra is drugs en alcohol verslaafd en ik herkende mijzelf enorm in haar gedachtes. Ze ontmoet haar grootmoeder die haar het verhaal leert van Cecily verteld. Cecily is een blanke rijke Amerikaanse die na een verbroken verloving zich nest in Keniä. Cecily heeft niet bepaald een leuk leven. Ze wordt verliefd op een baby die ze “adopteert”. Zij en ook Elektra leren zo meer over zwarte mensen in Keniä en Amerika en hoe ze behandeld werden. Met hulp van haar grootmoeder en personal assistent Mariam komt Elektra van de alcohol en de drugs af en wordt ze een veel beter persoon.

Het laatste deel eindigt met Georg Hoffman (advocaat van Pa Salt) die de zussen bijeen roept en verteld het zevende zusje gevonden te hebben. Nu is het dus wachten op deel 7 dat in het voorjaar van 2021 uit gaat komen. Hopelijk komen daar ook meer antwoorden op de rode draad die door de serie heen gaat. Zed die iets heeft met de zussen, Pa Salt die gezien en gehoord wordt door verschillende zussen (wat weggewuifd wordt door Ma), vreemde geheime ruimtes in het huis en natuurlijk de vraag waarom Pa Salt juist deze zes meisjes heeft uitgekozen als zijn adoptie dochters.

In ieder boek lees je 2 verhaallijnen door elkaar heen. Soms iets wat verwarrend, maar ook weer goed leesbaar. De boeken lijken flinke pillen, maar door het dikke papier, grote lettertype en de ietwat simplistische schrijfstijl zijn ze goed leesbaar.

Mijn score: 4/5. In sommige verhalen zijn bepaalde karakters net iets minder uitgediept dan wat zou kunnen. De plots zijn heel voorspelbaar (vind ik niet erg) en een plottwist kom je niet echt tegen. De zussen zijn allemaal herkenbaar in hun doen en laten, maar zijn allemaal eigen personen met een eigen persoonlijkheid. Aanrader voor in de zomer in de tuin lekker te lezen dus.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.