4 weken vega

In een eerder blog kon je alles al lezen over hoe ik mijn gezin en huishouden een beetje groener wil maken. (blog gemist? klik hier) Een van de dingen in huis waar je echt het milieu mee kunt helpen is het laten van vlees. Klinkt wellicht een beetje vreemd in de oren, maar de hele vleesindustrie is een van de grootste milieuvervuilers die we hebben. Daarbij, denk eens aan al die dieren. Dieren met gevoel, die opgesloten zitten. Machines als moeder, nooit gras onder hun voeten, dag en nacht binnen, opgesloten tot ze geslacht worden, wat ook niet zachtzinnig is. Diervriendelijke vleesproducten bestaan nu eenmaal niet, hoeveel sterren ze er ook op plakken. Ik ben eerder als eens vegetarisch geweest. Een heel jaar lang at geen vlees, kaas en kocht geen lederproducten. Al een hele tijd zijn we in huis flexitariër. We eten wel vlees, maar lang niet elke dag. Ik ging voor 70% vega. Toch wilde ik net iets meer. Ik kwam het e-book van Roos Houwer tegen. 4 weken vega. En dat viel niet helemaal tegen.

Het boek begint met een introductie van de schrijfster. Waarom zij gestopt was met eten van vlees. Hierna volgt een deel informatie over waarom het eten van vlees beter is voor mens en milieu. De informatie is goed uitgezocht en je kunt zelf in de bronnenlijst de informatie nog eens uitgebreider nalopen. Zo wordt het eten van geen vlees meer echt een bewuste keuze.

He boekje is opgedeeld in 4 gedeeltes. De vier weken voor het vega eten. Het handige ervan is dat er een gehele weekplanning is, met boodschappenlijstje al klaar voor je. Je hoeft het enkel over te schrijven of van achter je schermpje te bestellen om thuis bezorgd te krijgen. Hierbij moet je alleen opletten dat de recepten geschreven zijn voor 2 personen. Wij verdubbelen dus alle ingrediënten. Wat ik zelf prettig vind aan de vooraf opgeschreven weken, je hoeft niet na te denken wat je gaat eten. Het is gebalanceerd met de ene dag pasta en de dag erna rijst.

Wat mij direct opviel de eerste week was dat er weinig tot geen vleesvervangers worden gebruikt. Geen vega burgers of iets dergelijks, maar gewoon echt veel groenten. Wel wordt er erg veel gebruik gemaakt van kaas. Feta komt de eerste week veel voor. Niet dat dit betekend dat je dit ook 3 maal moet kopen. Het is zo afgestemd dat je juist je hoeveelheden opmaakt door de week heen. Dat is het geheim achter de maaltijdplanning, wat ook in het e-book wordt uitgelegd. Zo gebruik je in week 2 van een bloemkool de roosjes op dinsdag en de stronk op donderdag. Je draagt dus niet enkel bij aan een beter milieu door het minder eten van vlees, maar ook door minder afval te produceren.

De eerste week viel ons reuze mee. Je mist bij veel gerechten het vlees ook helemaal niet. Misschien omdat ik eerder ook al geen vlees toevoegde aan bepaalde recepten, maar toch merken wij geen verschil. Het is natuurlijk ook niet je eigen spaghetti die je ineens zonder gehakt moet eten, maar een heel nieuw recept, met een hele nieuwe smaak waarbij je nooit vlees hebt gegeten en het dus ook niet mist.

De kinderen vonden het maar niks. In eerste instantie dan. Mijn puberende dochter zei dat ze vlees nodig had. Hamburgers zijn een essentieel onderdeel van het leven, als het ware. Op donderdag was ze om. De groene curry die op deze dag gepland staat mag ik vaker maken voor haar. De bami van dinsdag was lekkerder dan die wat we normaal gesproken eten en de tomatenrisotto ging helemaal op.

De recepten zelf zijn het enige minpuntje aan het boek. Ze zijn niet geschreven voor beginnende koks. Je merkt dat de schrijfster zelf de recepten heel goed kent en ze op gevoel heeft geschreven. Een handjevol hier, een beetje daar. Niet helemaal “hufter-proof” zeg maar. Voor mensen die echt een recept moeten opvolgen is het een beetje frustrerend puzzelen in het begin. Met mijn eigen ervaring van het opvolgen van receptures zie ik hier natuurlijk vaker foutjes in dan een ander, maar ook mijn vriend (die dus een soort van voorgaande mens is) viel het op. Toch lukt het ons beide om een lekker gerecht op tafel te zetten.

Vlees is niet alleen slecht voor het milieu het zijn ook veel weightwatchers punten (jaja, daar zijn we ook mee bezig). Veel groenten is goed voor als je een dieet volgt. Het enige nadeel is dan de creme fraiche die erin wordt gestopt of de feta die erop wordt gestrooid. Toch is dit makkelijk te behelpen door deze producten te vervangen met light producten. Alle gerechten zijn op die manier zeer zeker dieet-proof. En ik denk dat als je een beetje wilt afvallen dit boekje je daar zeker mee kunt helpen.

Benieuwd naar het e-book? Via deze link kom je terecht op de website van 4 weken vega. Je vind hier onder andere inspiratie, blogposts met nog meer lekkere vega recepten en kun je het e-book zelf kopen. Speciaal voor jullie heb ik ook nog een extraatje. Met de code COCKTAILS krijg jij als lezer speciaal E10 korting op de aanschaf van het e-book. Het kost dan nog enkel 12,45 wat dit boek toch echt meer dan waard is.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.