Doen in de meivakantie

Thuiszitten. Ok, klaar blog. Haha, zou wel echt erg zijn hé? Hoewel we nergens echt heen kunnen en ons jaarlijkse uitstapje naar de Efteling niet door kan gaan ben ik op zoek gegaan naar dingen die we wel kunnen doen. Gewoon lekker thuis, waar we met zijn allen veilig zijn en ook anderen veilig houden. Want hoewel je voor sommige tips misschien benodigdheden moet gaan halen wil ik jullie toch echt vragen dit zo min mogelijk te doen en het liefst zonder de kinderen.

Maak een activiteitenbord
Allereerst wat we niet moeten doen is ons vervelen en bedenken hoe vreselijk saai het wel niet is. We beginnen met het maken van een mindmap. Wat zijn leuke dingen die jullie thuis kunnen doen. Heb je een oven? Dan kun je bakken. Heb je een tuin, dat kun je buiten spelletjes doen. Klinkt simpel, maar zo kun je echt het beste beginnen. Wat willen jouw kinderen nu eens graag in huis doen. Iets waar ze al lang om vragen, maar wat je eigenlijk nog nooit echt hebt gedaan omdat je er geen tijd, of zin, in had. Schrijf die dingen op. Maak er een leuk moment van. Zeg er wel eerlijk bij dat niet alles wat opgeschreven wordt ook direct die vakantie wordt gedaan. Als je eventjes op weg bent zul je vanzelf zien dat je kinderen (die zich ervoor wellicht nog aan het vervelen waren) met de leukste ideeën komen. Als iedereen zijn of haar ideeën heeft opgeschreven ga je ze verder uitwerken. Je kan ze op een rad schrijven waar iedereen om de beurt aan mag draaien en die activiteit ga je dan doen op die dag. Of een heel schema maken. Of een grote glazen pot versieren en alle leuke dingen op papiertjes schrijven. Dan mag een persoon die dag een lootje trekken.

Activiteiten met eten
Bakken is altijd leuk om te doen. Of het mooi weer is of slecht weer ik draai de oven zo aan en maak een heerlijke cake, koekjes of andere lekkernij. Bakken kan ook echt vanalles zijn. Vanillekoekjes die je dan wel of niet gaat versieren, een taart van cakemix of met 5 verschillende lagen in regenboogkleur of wat je dan maar kan bedenken. Veel mixen zijn ook kant en klaar te vinden bij de supermarkt. Alleen water toevoegen en huppatee.
Pannekoeken bakken is ook altijd leuk om te doen. En daarna versieren met de lekkerste vruchtjes. Smoothies of milkshakes maken op een warme dag is ook een leuke activiteit.
Maar wat doe je dan na het bakken? Je kan ook een hele high tea regelen in de tuin. Je maakt samen kleine sandwiches, scones en cakejes. Je haalt een pakje theemix met verschillende smaakjes en wat kleine soesjes uit de diepvries. Heerlijk even met zijn allen keuvelen in de tuin met de theekopjes die je vast wel ergens achterin de kast hebt staan.
Picknicken is ook erg leuk om te doen. Je vult een picknickmand (of boodschappentas) met lekker dingetjes, wandelt een stukje en gaat eten waar het rustig is.
Wat ook kan zijn wat oude lakens in de tuin ophangen en picknicken in een zelfgemaakte tent in de tuin. Regent het? Doe het dan binnen!
Je kan ook gewoon een spellenmarktje maken met allemaal eetspelletjes. Koekhappen, snoepjes uit meel vissen met je mond, appels uit water vissen met je mond, een bak met chips laten rond gaan met een dobbelsteen (als je 6 gooit krijg je de bak en mag je eten tot iemand anders 6 gooit), snoepjes memory (verstop diverse snoepjes onder bekertjes, als je 2 dezelfde omdraait mag je ze opeten) en ga zo maar door.

Activiteiten met water
Mijn kinderen zijn dol op met water spelen. Een voetenbadje vullen, of een emmer en ze zijn al blij. Lily vraagt zelfs regelmatig om water op de trampoline te gooien, want dat is zo grappig met springen.
Koken met water is ook altijd leuk. Ik zou dan wel een plastieken keukentje adviseren. Of je haalt het keukenspeelgoed naar buiten, emmer water erbij en ze hebben de grootste lol.
Flessenvoetbal spelen hier zo altijd graag. Waterballongevechten, waterpistool gevechten en ga zo maar door. Je tuin (of straat) is er echt wel groot genoeg voor.
Als je heel spontane kinderen hebt kun je ze de auto laten poetsen, of hun fietsen. En ze dan lekker laten knoeien met de waterslang.

Activiteiten buiten het huis
(Zorg ervoor dat je wel rustige plekjes opzoekt en dit niet iedere dag gaat doen. Als iedereen iedere dag naar buiten gaat, kunnen anderen niet meer.)
Maak een speurtocht voor je kinderen. Als je ze normaal al alleen door de buurt laat lopen, kun je ze dit ook wel alleen laten doen. Anders maak jij de speurtocht, maar laat je de kinderen de route daarna zoeken. Je kan hem natuurlijk ook combineren met een berenjacht.
Wandelen is altijd leuk, een fietstochtje maken ook. Niet echt spectaculaire tips en je hebt er vast al eens over nagedacht, maar ik dacht ik zeg ze nog eens.
Wat wel leuk is, is om buiten allemaal natuurspulletjes te zoeken om mee te knutselen. Zo kun je een natuurmandala maken (Je kan hem ook groot maken, in het bos, met grote materialen), je kan een wandeltocht maken en kijken welke soorten plante, bloemen en dieren je allemaal tegen komt. Een loepje meenemen is ook altijd leuk. Hoeveel en welke kriebelbeestje vind jij? Bij natuurmonumenten vind je vaak leuke zoek en herken platen. Dan ben je meteen educatief bezig.

Activiteiten binnen huis
Maak een mooie tekening, kaart of schildering voor de opa’s, oma’s en andere familieleden die jullie nu even moeten missen. Zoiets wordt altijd gewaardeerd. Maak een spanbord of vlag van een oude kussensloop om een bepaalde vitale sector te steunen. Vaak worden er op facebook ook oproepjes gedaan voor kinderen die nu jarig zijn en geen feestje kunnen vieren (Zoey is er een van) neem een middagje of twee de tijd om daar leuke kaartjes voor de maken en stuur ze op. Kleuren, knutselen, haken, breien, handletteren of wat dan ook is altijd leuk om te doen.
Je kan ook gewoon jezelf op de bank nestelen en een marathon houden. Harry potter, Lord of the rings, Narnia, Starwars (ja ik houd van fantasy) zijn altijd leuk om achter elkaar te kijken. Of je gaat alle Pixar en Disney easter eggs opzoeken.
Bordspellen zijn altijd om te doen. Je kan er ook je eigen versie van maken. Dan maak je een monopoly bord en in plaats van straten zet je namen van familieleden erop. Zo kunnen je kinderen toch een beetje bij opa en oma op bezoek gaan, of een bezoekje aan de Efteling of Disneyland brengen.
Verhuis een kamer. Laat kinderen switchen van kamer, of verplaats eens de meubels. Altijd leuk om te doen en je komt altijd een hoop meuk tegen die eigenlijk weg kan (soort van veredelde voorjaarsschoonmaak)

Activiteiten die iedereen al lang kent en ik toch eventjes ga benoemen

 1. Scrapbook die foto’s
 2. Maak een bucketlist
 3. Maak een ultieme reisvoorbereiding
 4. Verf een muur
 5. Begin een moestuintje/tuintje
 6. Maak knutselwerkjes
 7. Bak vormpjes met zoutdeeg
 8. Lees de boekenkast leeg
 9. Doe dat klusje waar je al zo lang tegenaan kijkt
 10. Begin aan iets nieuws, zoals een online workshop volgen
 11. Doe helemaal niets, want ook dat mag gewoon!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.