Fietje Marietje Kopietje

Niet zo heel lang geleden werd ik ervan beschuldig iemand een op een na te doen. Een beschuldig die ik tot op de dag van vandaag nog steeds niet snap en waarschijnlijk ook nooit ga snappen. Toch zie ik vaker dat mensen ervan beschuldigd worden iemand te kopiëren. Soms is dit terecht, maar eigenlijk vrij vaak is dit niet het geval. Hoe kan het dan dat we allemaal het gevoel hebben na te worden ge-aapt?
Een echt kopietje is trouwens ook een echt één op één kopietje. Wat houd dat in? Precies dezelfde tekeningen, precies dezelfde tekst, precies dezelfde foto’s en ga zo maar door.

Pinterest
Ben je iemand die vaak op Pinterest kijkt? Grote kans dat anderen dit ook doen. Zoekopdrachten worden vaak op dezelfde manier gebruikt. Handig voor het zoekalgoritme, niet zo handig als je origineel wilt zijn. Stel je doet een daily challenge en met een huis doodle tekenen. Grote kans dat je gaat zoeken op doodle huis. Dan kom je een aantal zoekresultaten tegen. Er zijn nu eenmaal maar een beperkt aantal manieren waarop je een huis kunt doodlen. Als je dan met een groot aantal mensen de challenge doet, tja dan gebruik je al vaak dezelfde. Ik heb het zelf vaak genoeg gezien (toevallig ook bij mensen die er weer anderen van beschuldigen) zelf tekeningen van pinterest na tekenen. Als anderen diezelfde tekening gebruiken, dan apen zou je niet na. Je hebt immers het wiel niet uitgevonden.
Nu zeg ik niet dat we geen pinterest moeten gebruiken. Het is voor mij zelf ook een enorme inspiratie bron waar ik al meermaals tekeningen van heb gebruikt. Ik houd alleen in mijn achterhoofd dat ze dus niet een Anouk original zijn. En geloof me, andere zien het. Van welke pagina je het ook haalt, iedereen ziet het uiteindelijk toch.
Dus zie je iemand dezelfde inspiratiebronnen gebruiken? Dan heb je enkel iets met elkaar gemeen.

Apps
Er zijn talloze apps en programma’s om je eigen logo’s mee te maken of om te prachtigste insta posts of facebook banners mee te produceren. Het leuke is dat je niet eens digitaal ervoor hoeft te tekenen. Je kunt kiezen uit honderden of duizenden afbeeldingen die de databank rijk is. Super leuk om te doen. De apps zijn niet heel moeilijk te vinden, je komt ze overal tegen, en de databank is makkelijk doorzoekbaar door een aantal trefwoorden in te typen.
Klinkt makkelijk om te doen, toch? Ja dat is het ook. Daarom gebruiken ook zo veel mensen het. Je kan het al zien aan de aantal downloads wat de app heeft. Het is geen verborgen juweeltje. Net zo min als de gratis templates, achtergronden en lettertypes die je gebruikte, want voor een app betalen gaat jou (en zo vele) te ver.
Dus maak je een logo. Een logo wat zo vele hebben. Grote kans dat jij die app hebt gevonden via een advertentie en dacht, hé misschien moet ik mijn logo eens gaan updaten? Kwestie van mooie marketing. Hoe zeer jij ook denkt je eigen gedachtes en keuzes te hebben en te maken, de mensen in de reclame wereld prikken hier heel snel doorheen. En hele volkstammen met jou. Dus zie je niet lang erna allemaal soortgelijke logo’s om je heen? Yup, allemaal afkomstig van een reclame en dus niet uit jij eigen originaliteit.

Influencers
We worden op instagram dagelijks beïnvloed. Soms zie je het direct, maar soms ook weer niet. We volgen allemaal die 10K accounts die gesponsord worden door diverse bedrijfjes. Zogenaamde influencers. Ze krijgen producten in ruil voor een artikel, fotospread of praatje en wij zien al die producten dan. We zien mensen die we graag willen zijn en willen dus allemaal dezelfde merkjes hebben als dat zij gebruiken. Je ziet een influencer met een bepaald kleurboek en denkt, he, die is leuk, die wil ik ook. Jij bent niet de enigste die deze influencer volgt en ook niet de enigste van de volgers die dit leuk vind. Grote kans dat iedereen dezelfde volgt omdat iedereen dezelfde interesses heeft. Zo zie je vaak dezelfde like, deel en win actie in de stories voorbij komen. Je zit nu eenmaal in een niche en tja, iedereen doet daar zo wat hetzelfde. Het is niet dat iedereen elkaar na doet, je vind gewoon dezelfde dingen leuk.

Social Media Workshops
Er zijn vrij veel social media workshops, coaches en ga zo maar door te vinden op Instagram. Voor een vrij hoog bedrag vertellen ze je alle ins en outs over het algoritme en hoe jij er voor kan zorgen dat jou foto’s de meeste likes krijgen en jij de meeste volgers krijgt.
Vaak kun je al heel veel tips krijgen door deze accounts te volgen.
Heel leuk om te doen, maar uh, denk hier dus wel bij na dat iedereen dit doet. Iedereen post op hetzelfde moment. Iedereen maakt polls en quizjes in je stories. Meer reacties op je stories = beter voor het algoritme.
Maak jij vaak polls in je stories en zie je anderen dit ook ineens doen? Grote kans dat deze tip pas gedeeld is bij deze accounts.
Zo zag ik afgelopen pasen tientallen accounts hun kortingscodes op hun website verstoppen. Die moest je dan zoeken. Heel leuk bedacht, maar wie was er nu het eerst? Antwoord, niemand. Het maakt niet zo zeer uit of jij dit nu zelf bedacht hebt in de ochtend, of het vorig jaar ergens hebt gezien, of als je het bij een marketing cursus hebt geleerd. Iedereen probeert zo origineel mogelijk te zijn.

Er zijn dus talloze hulpmiddelen waar iedereen zijn inspiratie uit kan halen. Zelfs als je denkt een eigen idee te hebben hebben tientallen anderen mensen dit idee ook. Voorbeeld, je zit aan tafel en bedenkt je over welk onderwerp je volgende blog gaat. Je kijkt rond en ziet je fruitschaal op de tafel staan (10 soorten fruit, welk seizoen hoor bij welk fruit, biologisch of niet, de lekkerste smoothies), je kijkt verder en ziet je starbucks dolce gusto cups staan (verschillende koffies, top 10 koffie tentjes, starbucks secret menu, de beste koffie apparaten voor thuis). Je denkt nu vast dat je deze blogs allemaal al eens hebt gelezen. Dat kan best kloppen. Het zijn vrij voor de hand liggende onderwerpen die iedereen wel aanspreken. Ze worden zelfs vaak genoemd in kleine blog cursusjes die je leest als je pas begint, of die je tegenkomt op zoekt naar inspiratie. Betekend niet dat ik ze niet zojuist ter plekke uit mijn duim heb gezogen.

Dat is dus waar het lastige hem in zit. Zoals ik al eerder zij ben je bezig om met zijn allen een beetje het wiel opnieuw uit te vinden. Je begint een webshopje en denkt hé Studio die-en-die is wel leuk (ik zocht laatst op Instagram en geloof me, het is DE webshop naam anno 2020), of je begint een mama blog, dan ga je voor huppeldepup schrijft, mama van blahblahblah of huisje nummer pliepewiet. (Ik zeg overigens niet dat mensen die deze namen gebruiken niet origineel zijn, je bedenkt ze immer zelfs.) Ik probeer dus te zeggen dat mensen die deze naam dat gebruiken jou niet per se kopiëren. Je hebt gewoon dezelfde ideeën. En dat kan. Zo zie je bij bijna ieder die een creatief account heeft dezelfde foto’s. Bulletjournal op tafel, klemmetjes aan de pagina en kleine frutseltjes erom heen.

Het geeft totaal niet als iemand dezelfde soort naam, soort blog of wat dan ook heeft als jou. Als het nu precies dezelfde stickers op dezelfde manier geplakt is, of als je iedere week precies dezelfde op tafel tovert, of dezelfde artikels met dezelfde tekst publiceert, tja DAN ga je te ver.
Hoe voorkom je dit nu? Maak het je eigen. Maak het jouw top tien van koffie’s, teken jouw kinderen als je meisjes moet tekenen en schrijf je eigen ervaringen op. Misschien minder interessant voor de grotere massa, maar geloof me. 100 volgers die jou ECHT leuk vinden zijn zo veel meer waard dan 10K die je waarschijnlijk niet voorbij zien komen door dat stomme algortime.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.