De Purpuz planner

Ik gebruik een bulletjournal om alles in bij te houden wat er gebeurd in ons leven en om eventjes stil te staan bij de mooie momenten die wij beleven, ik gebruik een “gewone” planner als agenda waar alle afspraken, maaltijdplannen en to do’s in worden bijgehouden, ik gebruik een happy planner om mijn “weight loss journey” in bij te houden en sinds kort gebruik ik de Purpuz planner en die gebruik ik voor een zeer specifiek doel.

De Purpuz planner is trouwens geen gewone agenda, planner en is niet echt vergelijkbaar met een bulletjournal. Het is een hulpmiddel om jouw doel te kunnen bereiken. Ik zeg ook doel en niet doelen. Je werkt namelijk met één doel in je planner. Klinkt een vreemd, want je hebt waarschijnlijk vele doelen die je wilt behalen. De planner is er echter om je te helpen dat ene echte doel, je lifegoal, te helpen behalen.
Er zijn 8 tools die je helpen je doel te bepalen en te realiseren. Alle tools worden eerst duidelijk uitgelegd in de planner. Je hoeft dus geen aparte tutorials te bekijken, handboeken te lezen of mensen om raad te vragen. Het staat allemaal duidelijk uitgelegd in het begin van de planner. Na de uitleg kun je beginnen in het werkboek, wat gewoon in je planner staat.

Tool 1 is de purpuz map. Je schrijft op een bepaalde manier op waar jouw leven uit bestaat en hoe jij wilt dat je leven er over een aantal jaar uitziet. Wat zijn je dromen en je ambities? Je schrijft zo veel mogelijk op. Het leuke eraan is, er zijn geen goede of slechte antwoorden. Het klinkt altijd vreemd als mensen dat zeggen. Ik ben zo iemand die altijd denkt, maar wat zou die of die er van vinden als ik dit opschrijf? Eigenlijk is dat een hele vreemde gedachtengang. Het is jouw leven, waarom zou jij je doelen aanpassen aan wat iemand ervan zou denken?

Tool 2 is de purpuz matrix. Deze tool laat je echt zien wat je echte haalbare doel is. Waar jij energie van krijgt. Doelen die je misschien kunt loslaten, zoals dingen waar je invloed over hebt of waar je geen energie van krijgt, laat het je ook duidelijk zien. Er zijn altijd doelen die je meer wilt dan andere doelen. Hoe meer je iets wilt, hoe meer energie je ervan kan krijgen. Deze tool heeft mij heel duidelijk een doel laten zien waar ik nu ook echt voor ga.

Tool 3 is het het Pupuz plan. Het lijkt veel op de purpuz map, alleen dit maal staat jouw doel in het center. Wat moet je allemaal doen om jouw doel te behalen. Welke stappen heb je er allemaal voor nodig. Wil je een marathon gaan lopen? Dan moet je trainen, waar, met wie, je schoenen, je kleding. Die moeten uitgezocht worden, gekocht worden en ga zo maar door. Je schrijft dus echt alle stappen op die bij jouw doel komen. Het hoeft niet in volgorde, dat doe je later in een ander tool. Dit is echt gewoon opschrijven wat er allemaal komt kijken bij het behalen van een doel. Het fijne aan deze tool is dat je over dingen gaat na denken waar je in eerste instantie niet over nadacht. Stappen die allemaal horen bij het behalen van jouw doel.

Tool 4 is het purpuz pad. Hier ga je alles ordenen op een bepaalde manier. Je maakt een stappenplan met behulp van de gegeven tool. Nu heb je een pad wat je kunt gaan volgen. Jouw pad tot succes.

Tool 5 is de maandplanning. Nu begint het echt op een planner te lijken. Alleen dan met een iets andere opzet. Je doel staat in het middelpunt, maar een doel alleen is niet genoeg. Alles moet in balans kunnen staan, anders raak jij jezelf helemaal kwijt. Hier is ook ruimte voor gereserveerd. Naast de purpuz planner houd ik nog steeds mijn gewone planner. Ik vind het persoonlijk prettiger alles apart te houden. Globaal schrijf ik natuurlijk wel afspraken dubbel, maar het liefst plan ik alles voor mijn doel in mijn purpuz planner.

Tool 6 is de weekplanning. In de maandplanning schrijf je alles een beetje globaler op. In je weekplanning ga je iets specifieker te werk. Dit lijkt, in eerste instantie, op het idee achter het bulletjournal, toch is dit net anders. In plaats van alles klakkeloos over te pennen ga je nadenken wat nu echt realistisch is. Je kunt niet je hele dag vrij maken om aan je doel te werken. Werken aan mijn doel opschrijven is ook niet echt zinvol. Dit is overigens wat ik in de gewone planner opschrijf. Zo ga ik op zaterdag van 12 tot 13 werken aan mijn blog volgens de gewone planner. In mijn purpuz planner schrijf ik dit allemaal net iets specifieker op. Moet ik foto’s maken, welke blog onderwerpen ga ik vandaag typen en waar ga ik dat doen. In de purpuz planner is daar uitgebreid de ruimte voor.

Tool 7 is de dagreflectie. Met behulp van specifieke vragen ga jij na wat er goed ging en waar je aan kunt werken. Dat op een constructieve manier. Dit is dus weer heel anders dan een gewone planning. Zelfreflectie is best lastig om te doen. Iets zoeken wat goed gaat op een dag is iets wat ik zeker heb moeten leren. Mevrouw perfectionista. Toch help deze tool mij enorm. Het helpt me niet alleen inzien wat er goed of fout ging, maar ook wat ik er van heb kunnen leren.

Tool 8 zijn vragen aan jezelf, oftewel je maandelijkse check in. Deze tool staat duidelijk aan het eind van iedere maand. Ook al zijn het iedere maand dezelfde vragen, ze staan duidelijk iedere maand weer op 2 pagina’s geprint. Je hoeft het niet ergens in een schriftje op te schrijven, of de vragen ergens op te zoeken. Nee, ze staan gewoon handig iedere maand aan het eind van de maand voor je klaar.

Naast de tools en planner stukjes staat er nog veel meer in de planner. Er is ruimte voor creatieve uitspattingen (yes please), mooie motivatie quotes en tussendoor zijn er plaatje waar ik rustig en kalm van werd.

Mijn persoonlijke mening: De planner is groot en zwaar, maar toch zou ik hem overal mee naar toe nemen als mijn doel dat nodig vind. Naar afspraken bijvoorbeeld. Daarom houd ik hem ook echt apart voor mijn doel. Hij heeft een mooie zacht roze kleur (ben dol op roze) een stevige kaft.
De tools zijn er prettig en hebben mij zeker geholpen in het bepalen van mijn doel. Wat dat is, dat houd ik toch nog eventjes geheim, maar er kwamen dingen kijken bij het maken van mijn purpuz plan waar ik in eerste instantie niet over had nagedacht.
Hoewel hij voor heel 2020 is en ik pas in februari/maart ermee ben begonnen is voor mij geen storende factor geweest. Hij is zo opgezet dat je er eigenlijk nog in december mee kunt beginnen.
Wil jij starten met een nieuw doel, dan raad ik hem zeker aan. Wist je dat als jij hem goed gebruikt en jij je doel niet behaald jij je geld terug kan krijgen? Zo zeker zijn ze er van dat het werkt.
Wil je meer lezen of hem bestellen (zag nu zelfs met een beetje korting!) kijk dan snel hier. Hij is trouwens ook in andere kleurtjes beschikbaar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.