Laat die (Corona) ballen maar vallen

We zitten in week 502083295923854-387 van de quarantaine en deze mama zit er eventjes doorheen. Een van de tips die de vorige keer nog met jullie wilde delen was, schrijf het van je af. Dat is dan ook precies wat ik nu ga doen. Al 2 weken geen nieuwe blog met jullie gedeeld. Niet dat ik het niet wilde, maar de tijd en kans er niet voor gekregen. Als je blog meer gezien wordt als een hobby en de laptop nodig is voor schoolwerk, dan kom je helaas niet zo ver. Niet dat de motivatie of creativiteit er niet voor is! Ik ga dus proberen net iets meer voor te werken, als dat lukt heet dat. En als het niet lukt? Tja, dat geeft eerlijk gezegd ook niet zo veel.

Ik vertelde al eerder dat ik in een burn-out zit. Al 2 jaar. Nog lang niet voorbij ben ik bang. Momenteel sta ik op een wachtlijst, maar met de corona-crisis weet ik niet hoe lang die nog gaat duren. De oorzaak? Te veel ballen om hoog te houden. Te veel druk die ik op mezelf legde, te veel druk die ik anderen op mij liet leggen en te veel druk vanuit de hele samenleving die ik er zelf bij verzon. Dat maakte dat al die balletjes alleen maar zwaarder en zwaarder werden, tot ze allemaal in een keer naar beneden kwamen kletteren. In een keer viel alles naar beneden en was het weg. Lichamelijk op van zwangerschap en eds, mentaal op van zorgen maken over Yorick in mali, de zwangerschap en alles waar een moeder zich dan ook zorgen over maakt.

Maak ik me nu nog zo’n zorgen? Nee eigenlijk niet. Soms wel, dan begint het piekeren in de avond weer. Toch kan ik het beter naast me neer leggen. Is dat een teken dat het beter gaat? Absoluut niet. Het is gewoon een teken dat de medicatie zijn werk (te) goed doet en ik het allemaal niet meer zo mee krijg. Best lastig nu je ineens alles moet gaan regelen.

Ineens krijg je een balletje in je handen geduwd genaamd thuisscholing. Gefeliciteerd, je bent nu een juf (of meester) en je mag je kinderen thuisscholing gaan geven. Kan niemand iets aan doen overigens, gebeurde gewoon. Maar hier is het balletje. En als jij je daar op gaat focussen krijg je van ons nog een aantal taakjes er bij. Op isy zetten we berichtjes. We weten dat je pas 6 uur in de avond een mailtje krijg als wij er iets op plaatsen, maar toch zetten we het voor de dag zelf het er in de ochtend op. Op google classroom, waar we niet afspreken hoe laat iedereen daar op moet kijken, zetten we afspraken zoals meetings. Dat is handig, want alleen de kinderen hoeven hier naar te kijken. Via de reguliere mail sturen we weer links van youtube filmpjes waar we uitleg geven over bepaalde opdrachten aan de kinderen. Dat hoef je als ouder niet te zien, want het is de uitleg die we normaal gegeven aan het begin van de les aan de kinderen geven. Dat ze dan toevallig ook nieuwe opdrachten geven in de filmpjes of tijdens de meetings vergeten ze er eventjes bij te zetten. Zit je oudste of jongste op een andere school, dan krijgen zij uiteraard een heel ander systeem waar de opdrachten staan en hoe de lessen worden gegeven. Dus die moet je dan ook even allemaal bekijken. Huiswerk moet je doorsturen naar andere docenten dan waarvan je het krijgt en soms staat het bij een andere klas van hetzelfde leerjaar.

Zien jullie het nog allemaal zitten met de thuisscholing? Ik niet namelijk. De kinderen hebben er niet altijd zin in, snappen de helft van de tijd niet wat ze moeten doen en mama nog minder. Yorick houdt hier in huis wel een goed overzicht, maar met zijn twee is het soms lastig om te zien wat ze nu wel en niet hoeven te doen. Alleen is het ook niet te doen lijkt me.

Naast de thuisscholing krijg je vanuit de social media nog een balletje in je handen gedrukt. Het gberuik-deze-tijd-goed balletje. Dat zit vol met bouwprojecten, diëten en allemaal workshops en online cursussen waar jij jezelf mee moet gaan verbeteren deze periode. Iedere dag een work-out, nieuwe dingen leren en live-sessies die je moet gaan volgen. Als je dacht weg te kunnen komen met 6 weken lang Netflix te kijken, dan had je het toch goed mis. Mooi weer betekend wandelen en in de rij staan bij de bouwmarkt. Want, zo zeggen ze, nu heb je er de tijd voor!
Tijd wel ja, energie, financiën, lichamelijke gezondheid of motivatie wellicht niet. Daar heeft trouwens niemand het over, dus die dingen tellen niet mee. Hup, gaan met die banaan.

Hebben we nog meer? Ik hoop het toch van niet. We hebben onze handen al vol. Die waren al vol. Veel te vol. Weet je wat? Neem eens zo’n (corona)balletje en gooi hem weg. Zullen we het idee dat je deze tijd nuttig moet besteden eens weg doen? Of kies een dingetje. Eentje maar. Maar dan wel eentje waar jij energie van krijgt, die je leuk vindt om te doen. Het hoeft niet eens nuttig te zijn. Ik ben gaan handletteren en ga daarna tekenen in de werkboekjes die al een aantal jaar hier in huis liggen. Ga de foto’s gezellig in je scrapbook plakken of kijk die (docu)serie die je al heel lang wilt zien. Het hoeft niet allemaal nuttig te zijn hoor.

Moet je het thuisschool balletje ook laten vallen dan? Tja, die is wat lastiger. Wat we wel kunnen doen is eventjes naar de juf of meester een mailtje sturen en vragen of ze alles op een plekje willen verzamelen. Zo blijft het voor ons als ouders ook overzichtelijk. Bij de kinderen duidelijke regels opstellen als het gaat om schooltijd en vrije tijd. Met een klok bijvoorbeeld, of een stoplicht idee. Pictogrammen werken ook altijd super goed. Denk je dat je kind er te oud voor is? In groep 6/7 worden deze ook nog regelmatig gebruikt. En weet je, leg jezelf niet zo veel druk op. Doe je best, meer kun je niet doen. Maak dat balletje voor jezelf niet zo zwaar door naar anderen te kijken. Die insta-perfect foto’s komen ook voor of na de woede-uitbarstingen en huilbuien van kinderen die er echt de pest in hebben hoor.

Dus gooi weg die sociale druk ballen. Maak het jezelf makkelijk en doe wat goed voelt. Deze dagen komen maar een keer, dus je kunt er maar beter iets goeds voor jezelf van maken!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.