Quarantaine, we mogen nog even

We zitten er nu al dik 2 weken in. Quarantaine. Nou, ja, een lichte vorm dan. Social distancing is wat we aan het doen zijn. School is dicht en dat blijft nog wel eventjes zo. Hoewel we niet opgeleid zijn tot meester of juf moeten wij deze rol nu eventjes noodgedwongen gaan invullen. Vol van vertrouwen begonnen we twee weken geleden dan ook met het maken van leerschema’s en zochten alle leervolle spelletjes op die we maar konden vinden. Nog minimaal 4 weken te gaan, met het vooruitzicht op meer. Hoe gaan we dat met zijn allen aanpakken? Ik geef je een aantal tips die wellicht kunnen helpen.

Blijf kalm
Ja, 4 weken is lang en de meivakantie maakt het er niet korter op. Geen koningsnacht, vrij markt, biosje, midweekje weg of dagje uit. Het hele vooruitzicht kan zorgen voor enigszins wat paniekgevoelens, maar het beste wat je kan doen is toch echt kalm blijven. Ken je die zomervakantie nog, dat het 5/6 weken achter elkaar regende en je thuis moest blijven? Die hebben we ook gewoon overleefd en toen hadden we geen schoolwerk of schema’s die we moesten volgen.
Als ik het gevoel heb het eventjes kwijt te raken, dan neem ik eventjes een paar minuutjes voor mijzelf. Ga even plassen, het vuilnis naar buiten brengen of kijken of er post is. Sta (of zit) dan eventjes met je ogen dicht en luister naar helemaal niets. Even 5 minuutjes genieten van stilte. Adem diep in en langzaam uit en blaas al die frustratie en angst eventjes heel voorzichtig weg.
Lukt het even niet? Huilbuien mogen gewoon. Het mag ook gewoon teveel worden. Je mag je gewoon opsluiten in je voorraadkast met een familiypack snickers in je handen. Sterker nog, geniet ervan. Neem even je momentje zodat je erna er weer tegen kan.

Kijk niet te ver vooruit
Bij het vooruitzicht nog eens 4 weken lang te moeten kan het je soms wat duizelen. Je hoeft niet meteen een heel 4 wekenplan klaar te hebben. Begin met één dag, of zelfs alleen de ochtend of de middag. Probeer meer in het hier en nu te leven. Heerlijk mindfull.
Wat mij vaak helpt als het mij te veel wordt, is opnoemen wat ik zie. Welke trui heb ik aan, welke kleur. Wat gaan we vanavond eten. Hebben we daar alles voor? Welk wasje kan ik het beste doen (Ik heb er toch meerdere per dag). Vaak heb ik dan de controle weer enigszins terug.
Ook een bulletjournal bijhouden helpt mij enorm. Grote klussen die gedaan moeten worden schrijf ik op. Badkamer poetsen, bedden afhalen en dergelijke. Het hoeft niet allemaal op een dag. Plannen zorgt alleen maar voor stress als dingen net eventjes iets anders lopen. Probeer dus meer in het hier en nu te leven.

Plan wel je eten vooruit
Het enige wat er dan wel vooruit gepland kan worden is eten. Het is erg prettig als je je niet iedere dag druk hoeft te maken over wat je die dag gaat eten. Zeker als de dag dan weer net iets anders loopt is dit erg fijn. Wij plannen maaltijden vooruit. Een tot twee maal per week doen wij boodschappen en kopen dan direct alles wat we nodig hebben. Verse groenten aan het begin van de week, voorgesneden groenten in het midden en diepvriesproducten aan het einde. Gehakt en kipfilet zijn vaak lang houdbaar vanuit de winkel, dus die zijn dan fijn aan het einde. Wat wij doen is een maaltijdplan maken en daar de inkopen voor doen. De data van de dagen schrijf ik op het briefje erbij en probeer dan producten te nemen die een tot twee dagen langer houdbaar zijn. Zo hoeft het niet per se op die dag genuttigd te worden, maar kan het ook makkelijk de dag erna. Dit haalt weer wat druk weg bij het volgen van het plan en levert minder stress op. Daarbij is minder vaak naar de winkel gaan niet alleen goed voor je portemonnee, maar verminderd ook nog eens de kans op besmetting.

De dagplanning
Deze mag lekker vaag zijn. Er hoeft niet op te staan wat je precies allemaal gaat doen. Onze planning begint met een ochtendwandeling van 9 tot 10. Dit is erg prettig. (heb je kinderen die dan schoolwerk hebben kan dit uiteraard niet. Wellicht kan het dan van 8 tot 9 of beter nog in de middag). Heerlijk vitamientjes D en energie krijgen voordat de dag begint. Je ging immers ook altijd even de deur uit naar je werk toe, of om de kinderen naar school te brengen. Het hoeft ook helemaal geen uur te zijn. Half uurtje of een kwartiertje is ook al lang zat (zeker bij kleinere kinderen), maar zo ben je er heel eventjes uit geweest.
Hierna hebben de kinderen een uurtje lestijd. De lessen worden gegeven via de mail of youtubefilmpjes van de school. Werkstuk maken, huiswerk maken of schrijven oefenen, dat word gedaan in dit uurtje.
Uurtje creativiteit. Lekker knutselen. Ik heb kleurplaten geprint voor ze en ook van school krijgen ze iedere week een creatieve opdracht. Ik zal snel wat leuke creatieve opdrachtjes met jullie delen voor inspiratie. Ook bij de action hebben ze vaak leuke kleine crea/diy pakketjes waar zo ongeveer alles al in zit. Ga niet kinderen forceren met iets specifieks te gaan knutselen. Laat hun eigen fantasie lekker te werk gaan. Als ze iets doen wat ze (enigszins) zelf mogen uitkiezen hebben ze er veel meer plezier in.
Een uurtje lunch. Samen aan tafel middag eten. Soms bakken we tosti’s (ik heb in dit blog hele lekkere staan), of maken we smoothies en milkshakes (recepten vind je hier), we halen broodjes, maar meestal eten we gewoon boterhammetjes. Lekker ontspannen. Een uur is tijd zat om de tafel te dekken, af te ruimen en eventjes tot rust te komen.
Na de lunch een halfuurtje klusjes doen. De afwas van de lunch bijvoorbeeld (is bij ons vaak al genoeg), de stoep vegen, was opruimen of gewoon kleine beetjes helpen.
Halfuurtje lezen. In een leesboek. Ze moeten toch echt blijven lezen. Stripboeken, leesboeken, maakt in principe niet zo heel veel uit. Voorlezen vinden kinderen ook prachtig.
Hierna hebben ze nog een uurtje lestijd op schermpjes. Getallen, rekenen en spelling kunnen dan geoefend worden. Van school kregen ze websites die zij gebruiken door. Squla staat nu iedere dag open voor iedereen (even de school vragen voor de inloggevens), maar eventjes googlen en ze vinden vanalles. Ga er niet achter staan met een timer dat aan alles evenveel tijd wordt besteed. Laat ze maar even lekker spelend leren. Om 3 uur in de middag is dan school uit en kunnen ze lekker spelen. Tv hangen, boek lezen, buiten spelen, binnen spelen, het mag allemaal. Zoek je dingen die je in deze vrije tijd kunt gaan doen. Bij de creatieve voorbeelden, zal ik ook leuke spelletjes en ideeën delen. Het zijn er alleen zo veel, dat dit echt een apart blog verdiend.

RRR
We kennen ze nog wel. Rust, Reinheid en Regelmaat.
Rust. Ga niet de hele dag de radio op de achtergrond aanzetten, wacht met stofzuigen tot na de schooltijd en laat je kinderen lekker werken. Op school is het immers ook vaak stil. Stiltemomentjes kunnen erg goed helpen. Gebruik bijvoorbeeld de stoplicht methode. Bij groen mogen ze gewoon praten, bij oranje in fluisterstem en vragen stellen, bij rood is het muisjesstil. Nu moet je hem niet de hele dag op rood of groen laten staan, maar proberen af te wisselen. Het is iets wat ze op veel scholen gebruiken, dus je kinderen zullen dit vast herkennen.
Reinheid. Oftewel ruim op achter je kont. Laat je iets vallen? Raap het op. Zie je iets liggen en weet je waar het hoort? Neem het mee. Ik probeer dit mijn kinderen zo vaak te zeggen (soms werkt het wel eens), maar ook zelf zie ik het niet altijd. Rommelblindheid, je eigen rommel zie je niet, maar die van anderen wel. Probeer dus dat dekentjes netjes op te vouwen voor je naar bed gaat (oops, deze is voor mij haha) en zet je schoenen netjes in de kast ipv te laten staan en je was direct in de wasmand te stoppen. Als jij je eigen spullen meteen opruimt zullen anderen je voorbeeld volgen. Dit scheelt enorm in ergernissen. Zeker als je de komende 4 weken in een toch wel kleine ruimte met elkaar moet zijn.
Regelmaat. Maak een dagplanning die past bij je gezin, zoals hierboven beschreven, en probeer je eraan te houden. Regelmaat is trouwens anders dan een strak regime. Het hoeft niet allemaal op de minuut, als je maar ongeveer iedere dag hetzelfde doet. Op schooldagen dan. Weekend is weekend. Door de week gaan ze hier ook op de normale schooltijd naar bed, worden wakker door de wekker en weten waar ze aan toe zijn iedere dag. In het weekend mogen ze langer opblijven, uitslapen en heerlijk doen wat ze eigenlijk ieder weekend doen.

Blijf jezelf
Laat je vooral niet gek maken door alle mooie foto’s over perfect lerende kindjes op instagram. Ja ik post ze ook, maar het is echt niet de hele dag door zo hoor! Al die andere moeders doen ook maar wat. Die zitten ook met hun handen in hun haren en eten wellicht niet huilend in de voorraadkast een familypack Snickers op, nee, die eten Marsrepen.
Blijf gewoon bij je eigen. Je hoeft je tegenover niemand te bewijzen. Zolang jij je best maar doet kan niemand meer van jou verwachten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.