Zussen

Er is geen band zoals die tussen zussen. Mijn dochters zijn drie zussen. Samen hebben ze al heel wat meegemaakt. Verhuizen, een stiefpapa, een nieuw broertje. Ze hebben samen op een slaapkamer gelegen en een keertje allemaal apart op een eigen plekje. Toch gingen ze, ondanks dat ze een eigen plekje heel erg fijn vinden, wel eens bij elkaar logeren. Zussen kunnen vaak niet met, maar nog veel vaker niet zonder elkaar.

Zelf heb ik maar 1 zus. Ze is ouder dan mij en nam vroeger de rol van grote zus wel heel serieus. Nu af en toe nog hoor. Ik denk dat er geen zussen zijn die zo veel kibbelde als mijn zus en ik. En als je denkt dat ik overdrijf, wij hebben eens ruzie gemaakt over een bioscoopstoel. In een compleet lege zaal. Konden overal uit kiezen en wilde persé dezelfde hebben. Niet zo heel lang geleden kibbelde we zelfs over wie er voorin de auto ging zitten toen we naar de bios gingen met onze papa.

Toen ik klein was, was ik ook echt de jongste van de twee. Het schattige kleine meisje waar niemand nee tegen kon zeggen. Typisch jonge zus gedrag. Hoewel ik zelf altijd genoeg speelgoed had, was dat van mijn zus altijd interessanter. Niet dat ze graag deelde. Zo is er nog een vhs waar ze stampvoetend in haar communiejurk staat, omdat ze niet wilde dat ik met haar nieuwe speelgoed ging spelen. Niet veel later zie je mij huppelend weg gaan met het speelgoed.

Mijn moeder wisselde nogal eens graag meubels van kamers vroeger. We hadden 3 slaapkamers in ons oude huis en we hebben allemaal wel overal geslapen. Als we samen gingen spelen deed mijn zus dat alleen als we op haar kamer gingen, want die was het grootst. Bij de volgende wissel ging ik uiteraard voor de grote. Alleen toen gelde dat argument niet meer.

Ik heb een sterke band met mijn zus. Hoewel we nog altijd kibbelen met elkaar, kunnen we zeer zeker niet zonder elkaar. We voelen elkaar aan. Niet zo raar, we hebben vroeger beide hetzelfde meegemaakt. Dat maakt onze band zo speciaal.Als ik haar bel met een probleem staat ze binnen no time met een flinke zak comfort food op de stoep. Tijdens mijn ongeplande zwangerschap van Joni was zij degene bij wie ik mijn twijfels en onzekerheden kwijt kon en nu ik “niet zo lekker in mijn vel zit” is zij degene die snapt hoe ik me voel. Ze nam me mee naar de eerste keer pinkpop en daarna naar veel meer concerten. Ze is zeker een leermeester geweest in mijn muzikale ontwikkeling en heb haar cd’s vroeger dan ook vaker gejat dan ze in eerste instantie doorhad. Toen ze in Nijmegen woonde ging ik er vaak met de trein naar toe om een weekendje te logeren en toen ik in de US woonde miste we elkaar ontzettend.

De band tussen zussen is gewoon enorm speciaal. Ik zie het bij de meisjes nu al. Joni die wijze raad probeert te geven. Zoey die deze niet opvolgt, maar haar eigen weg probeert te vinden. Lily die alles wil wat haar grootste zus doet, ook zegt ze vaak van niet. Als ze mopperen op elkaar zeg ik wel eens dat ze zuinig moeten zijn met hun zussen. Ze moeten nog zo lang met elkaar. Als ze ouder zijn moeten ze elkaar kunnen opbellen en kwekken over wat die gekke mama nu weer allemaal heeft gedaan. Ze moeten samen trots zijn op hun broertje die afstudeert. Ze moeten lol maken bij het passen van de bruidsjurken en huilen als hun nichtje of neefje in hun handen krijgen.

Zussen zijn nu eenmaal speciaal en dat mag best wel eens gezegd worden. Zo sluit ik af met woorden van een magneetje wat ik al 20 jaar geleden eens van mijn zus heb gekregen en nog steeds heb ophangen. “There is no better friend than a sister, and no better sister than you.”

We kunnen ook zo heerlijk gek doen samen

.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.