Op dieet

Ik ben te zwaar voor mijn lengte en mijn BMI zit in de categorie zwaar overgewicht. wow. Dankjewel voedinscentrum. Ik wist wel dat het slecht was, maar niet dat ik in die categorie viel. ok. Ik ben 36 jaar, ben 181 centimetertjes lang en weeg 103 Kg. Poeh, da’s veel. Om net binnen de marge gezond gewicht te vallen moet er 22Kg vanaf. Waarom? Omdat ik mij dan beter voel. Niet over mijn lichaam (ja ook wel, maar dat is niet de hoofdreden) ik heb gewoon mijn eigen theorie dat gezond eten je gezond laat voelen. Chocolade is een pleister die je plakt op een wondje wat eronder alleen maar meer gaat etteren. Je voelt je eventjes goed door alle suikers, vetten en alle andere rommel die het bevat, maar de kater is toch ook echt wel aanwezig hoor mensen.

Nu gaan we een dieet zoeken. Het Keto-dieet klinkt wel lekker hip. koolhydraat arm, proteïne en vetten die naar de lever worden gestuurd…. Klinkt mij niet bepaald lekker. Ik kan veel vetten niet verdragen. Een aantal jaar geleden is mijn gal verwijderd en heb ik door alle zwangerschappen en reflux gekregen. Ok, die zat er al veeeeeel langer, maar is door zwangerschappen gewoon erger geworden. Vet zorgt voor maagzuur en dus zuur wat naar boven komt. Vet zorgt daarbij ook voor steken in mijn zij. Het voelt voor mij niet juist. Daarbij zit je juist vol van koolhydraten en zorgt vet voor een grotere drang naar vet. Vetten komen in de natuur weinig voor en zijn een kleine bonus voor je lichaam. Zodra het deze bron voor zich heeft wilt je lichaam graag zo veel mogelijk ervan in zich op nemen en daar vasthouden. Het is schaars, of zo denkt je lichaam nog steeds (evolutie werkt niet ZO snel) en wilt steeds meer en meer en meer. Je valt er snel van af, maar op de langere termijn?

Iets anders wat ik heb gehoord is vegan eten. Het is goed voor de natuur, de beestjes en je lijf. Je schrapt er veel dierlijke vetten door en vervangt deze door plantaardige vetjes die beter voor je zijn. Margarine ipv de vette roomboter en andere dingentjes die niet goed voor je zijn. Nu heb je vlees eigenlijk nodig. Niet in de grote getalen die wij met zijn allen consumeren, maar af en toe vlees is niet slecht voor je lichaam. Sterker nog, mensen die compleet vegan eten hebben vaak een te kort aan ijzer, eiwit en vitamine B12. En dat laatste krijg je niet zomaar opgelost met supplementen helaas. Het is wel nodig, vooral voor je oogjes goed te laten functioneren. Daarbij ben ik persoonlijk van mening dat als ik dit wil doen, ik dit mijn gezin niet kan opdringen. Kinderen hebben die stofjes echt nodig. Nu zweer ik het niet helemaal af hoor! Ja ik drink melk (voor mijn reflux, het helpt) en vind biefstuk super lekker, toch kook ik meerdere dagen per week vega/vegan. Puur voor het milieu. Het is maar een miniscuul druppeltje, maar he, vele druppels worden ook een stortbui.

Weightwatchers. Het beste dieet van 2020. Dat staat er bij hun pagina. Daarnaast staan de prijsjes. 18 euro digitaal en 32 eurootjes met een workshop. Per maand! Dat is een hoop geld. Aangezien ik mijzelf instel op 1 Kg per week (wat iets heel redelijks is) zou ik er 6 maanden over doen. Dan ben ik ongeveer 100 euro kwijt aan dieetsteun. Dat zijn best veel rolletjes washi, of gewoon een gepersonaliseerde cakeschaal van de blond. Ik wil afvallen, maar dat is het mij niet waard.

Sonja Bakker dan? Schijnt goed te zijn om snel af te vallen. Dat is het hem nou juist. ik wil niet snel 5 kilo er af. ik wil langzaam aan veel kilo er af. Daarbij vind ik veel menu’s gewoon echt niet lekker.

Dan maar terug naar wat een aantal geleden werkte. Alles over afvallen. Oftwel het voedingscentrum. Die zelfde mensen die mij zojuist heel bruut verteld dat ik obesitas heb, en niet zo’n beetje ook. Alles over afvallen is een boekje vol met tips, recepten en calorie tabellen. Het is inderdaad niets meer dan het ouderwetse calorieën tellen. Als vrouw moet je uit gaan van 1500 Kcal per dag om af te vallen. Om op gewicht te blijven 2200 Kcal. Nu eet ik heel slecht en kom ik gewoon echt niet aan 2200. Het is trouwens dus niet de bedoeling dat je dan 3 kaneelbroodjes eet per dag en de rest niets. Val je ook van af, maar niet hoe het hoort. Het boekje verteld voornamelijk over de verborgen calorieën op een dag. De dingen die er zo insluipen, zonder dat je er ernst in hebt. Maar ook wat de voorkeur heeft. Mager gehakt, ipv halfomhalf. Vleesvervangers met voldoende ijzer en B12 zoals Valess, Tivakk, Tahoe en Tempé ipv quorn en seitan die dit niet bevatten. Verse vis is toppie, een visstickje mag sporadisch, maar lekkerbekjes of kibbeling kun je beter laten staan.

Er staan trouwens ook menu’s in. Ze gaan uit van 6 eetmomenten per dag. Nu moet ik echt proppen om dat weg te krijgen, dus daar heb ik nog wat moeite mee. Ik probeer het wel! oja, de hoeveelheid koffie, die krijg ik ook niet weg. zeker niet zonder suiker. bleh. haha.
Bij het ontbijtje mag je 1 snee volkorenbrood, dun besmeerd. beker (250mL) melk, koffie en een glas water. 240 Kcal.
Tussendoor: 2 kopjes koffie of thee. snee volkorenbrood, stuk fruit, glas water. totaal 220Kcal
Lunch: 3 (!) sneetjes volkorenbrood. Thee of koffie en water. 384Kcal.
Tussendoor: Thee of koffie, stuk fruit, plak ontbijtkoek, glas water. 130Kcal
Warme maaltijd. 470Kcal. uiteraard met vlees (Of vervanger) 200 gram groentjes en volkoren pasta/aardappaletje of zilvervliesrijst. schaaltje magere yoghurt en een glas water.
Tussendoor (Yes, we mogen een latenightsnack): Thee of koffie, 2 volkorenbiscuitjes en een glas light frisdrank (ik drink geen light vanwege mijn eigen overtuiging) 50Kcal

Best een flinke lijst dus. Maar zo kan je er een beetje mee spelen. Lunch en avondeten wat meer. Ontbijt een beetje verdelen over 2 momentjes lijkt het en 2 kleine tussendoortjes. Het werkt op het principe dat de spijsvertering in gang blijft. Dat is mijn hele probleem. Ja ik snoep af en toe, maar eet daarbij te weinig. Dan krijg je het hele vetopslaan probleem wat ik al eerder besprak.

Eten is trouwens niet het enigste wat je helpt afvallen. Eten en bewegen zijn daarbij in een hele mooie balans. Mensen die mijn Instagram in de gaten houden hebben gezien dat ik een wandelschema aan het volgen ben. Heel langzaam opbouwend. Hetzelfde als dat je minder eten eten moet opbouwen, moet je dan net zo doen met meer bewegen. Je begint met 15 min per dag en eindigt 4 weken laten met 60 minuten per dag. En als je het opbouwen eenmaal onder de knie hebt, kun je zo door gaan tot 2 uur of 3 uur per dag. Op een manier dat het ook vol te houden is.

Dag 1: 15 Dag 7: 20 Dag 13: 30 Dag 19: 45 Dag 25: 60
Dag 2: 20 Dag 8: 30 Dag 14: 45 Dag 20: 60 Dag 26: 60
Dag 3: 15 Dag 9: 20 Dag 15: 30 Dag 21: 45 Dag 27: 60
Dag 4: 20 Dag 10:30 Dag 16: 45 Dag 22: 60 Dag 28: 60
Dag 5: 15 Dag 11:20 Dag 17: 30 Dag 23: 45 Dag 29: 60
Dag 6: Rust Dag 12: Rust Dag 18: Rust Dag 24: Rust Dag 30: Rust

Ik hoop in ieder geval dat jullie iets hebben aan de informatie die ik jullie heb gegeven. Het boekje Alles over afvallen is van het voedingscentrum en kun je hier bestellen. Heet tegenwoordig Gezond afvallen, maar staat in principe hetzelfde in. Het voedingscentrum is sowieso gespecialiseerd in eten en diëten. We kennen allemaal de schijf van 5. In het boekje staan ook geen merken vernoemd of dergelijke en is dus niet gesponsord door bedrijven. Het kost 12,99 en is vergeleken met WW dus best wel goedkoper. Ik zal jullie op de hoogte houden via mijn Instagram hoe het afvallen me afgaat. Mochten jullie aan de hand van dit blog nog vragen hebben, of met mij mee willen doen een gezondere levensstijl aan te gaan? Dan mag je altijd contact opnemen. Vind ik juist leuk!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.