Diagnose: Depressie Prognose: Onbekend

Ze is ons ontglipt. Het is misschien een raar zinnetje om mee te beginnen. Ik bedoel niet mijzelf, of iemand anders die mij bedoeld. Nee nee. Ik wilde zo graag december vullen met leuke kerstblogs, maar het lukt gewoon weg niet. Ze is ons ontglipt en dat doet mij meer dan ik had verwacht.

Ik schreef al eens eerder dat een depressie twee uitkomsten heeft. Een, je wordt beter. Twee, je gaat dood. Even heel cru en recht voor zijn raap gezegd. Je gaat dood. Als de behandeling faalt, als je niet beter wordt, als je geen hulp krijgt die je nodig hebt dan ga je dood. Dood door depressie zou er dan moeten staan. Uit het leven gestapt is de meest gebruikte vorm om netjes te zeggen dat iemand zelfdoding heeft gebruikt. Alleen heeft iemand geen zelfdoding gebruikt. Bij een hartinfarct stopt je hart ermee, Bij een hersenbloeding of longembolie of wat dan ook weten we allemaal dat ons lichaam even faalt en we zijn er niet meer. Bij een depressie is dan net zo. Een momentje. Een seconde, of een paar secondes en dan gaat het mis.

Bij een gebroken been heb je gips nodig. Bij Kanker krijg je chemo. Bij een depressie krijg je therapie. Het klinkt vreemd, maar het is niet minder dan iets anders. Hoe lang heb ik nog? Is dat niet de meest gestelde vraag van kankerpatiënten? Ze kunnen het bepalen aan de hand van bloedcellen of lichaamscellen. Dan maken ze een berekening. Bij een depressie is dat niet meetbaar. Ik weet niet hoe lang ik nog heb zonder hulp. En hoe vreemd of zielig of wat dan ook het ook klinkt, het is wat het is.

Zit ik dichtbij het randje? Ik weet het niet. Soms wel, soms niet. Ben ik een gevaar voor mijzelf? Nee. Absoluut niet. Soms zou ik willen dat ik de kinderen niet had. Dan was het allemaal veel makkelijker. Het gevecht vecht ik dan ook voor hun. Doorgaan, iedere dag maar weer.
Zat ik ooit op dat randje? Jazeker. Ik ben er zelfs wel eens overheen gegaan. Een gebeurtenis waar ik vreemd op terug kijk. Blij dat het niet is gelukt, en soms ook wel teleurgesteld. Verdrietig om alle pijn die mij bespaard had kunnen blijven. Dat is zo lastig. Wetende hoeveel pijn je al hebt gehad. Hoe lang je je zo al voelt. Hoe lang kun je zoiets blijven dragen?

Mensen met een depressie herkennen elkaar. Ze erkennen de ernst van deze vreselijke ziekte in elkaar. Ik praat regelmatig met mensen, vooral dames, in eenzelfde situatie. Ze zijn trots op me, hoe ik alles zo openlijk bespreek. Bang voor de reacties van hun eigen omgeving. Sommige zijn nog meer open. Die bespreken alles. Zo ook een hele lieve Dame. In een zware depressie na het verlies van haar kindje. Een pijn waar ze tot voor kort nog mee kon omgaan. Een pijn waar zij niet langer meer een uitweg uit zag anders dan het helemaal te stoppen. Heel plots, ofzo lijkt het altijd.

Het hoeft maar een gebeurtenis te zijn, 1 gedachte die je net over dat randje duwt. Je kan zo lang erlangs blijven lopen. Je er steeds maar zelf vanaf helpen en ineens is het voorbij. Het zijn nooit jarenlange planningen. Het is een achterliggende gedachte die steeds weg probeert te duwen omdat je het toch niet wilt. Omdat er toch nog iets is. Dan opeens zie je het niet meer. Dan is zelfs dat ene dingetje weg, komt er geen nieuw dingetjes snel genoeg en is het om. Dan komt ineens je hersenbloeding, of hartinfarct. Dan stopt het.

Dus het doet mij meer dan ik had verwacht. Niet vanwege het verdriet wat het met zich mee brengt, maar ook angst. Angst dat ik dezelfde ziekte heb. Dat ik ook een erg zware depressie heb, en dat al een hele lange tijd. Angst dat het mis gaat. want hoe lang heb ik eigenlijk nog?

De foto van de #ikbenopen campagne

Wat helpt? Erover praten. Mocht jij je zo voelen? Praat erover. Met iemand dichtbij je, familie, vrienden, je huisarts of de zelfmoordlijn 0900-0113.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.