The ultimate christmas – 1

De Sint is weer vertrokken uit ons discussiërende landje en de kindjes spelen lekker met hun nieuw verkregen speelgoed. Het feest voor de kindjes is weer voorbij en wij mama’s maken ons op voor de grote eindknaller van het jaar. De Kerst. Al een maand kijken we er naar uit en het begint ons al langzaam de strot uit te hangen, maar ik heb wat tips om die kerst juist zo leuk mogelijk te laten verlopen.

Tip 1: De Kerstboom
We beginnen met het halen van de kerstboom. Ik heb dat dit jaar helemaal in mijn uppie gedaan. Zielig? Absoluut niet. Ik ben er zelf trots op. Ik koos hem uit, liet hem inpakken, reed met boom op de kar door de winkel, vond een bijpassende pot laadde hem in de auto, sleepte hem omhoog en zette hem op de plaats. Ik maakte mijn eigen Spotify kerst playlist met liedjes die IK leuk vind en begon hem op te tuigen. Geen kinderen om me heen (die waren bij oma en op school), niemand die je stoorde met onnozele vragen of je verbeteringen gaf waar je niet op zit te wachten. Nee. Heerlijk. In plaats van te zeuren hoeveel ornamenten ieder erin mocht hangen en ruzie maken over in de weg staan kwamen de dames blij verrast thuis waar een mooie kerstboom al op hun stond te wachten. Je kan er zeker een mooie gezinsmoment van maken, maar besef wel dat kinderen die ruzie maken, dit ook gaan doen bij leuke dingen. Zo zijn ze nu eenmaal. Dus mijn tip, Doe het zelf en geniet ervan. Muziekje erbij, koffie erbij (of thee, of chocomelk of een fles wijn, wat jij wilt) en heerlijk die boom optuigen. Nog een tip, als je kinderen het echt leuk vinden. Koop een goedkoop nep boompje (marktplaats staat er vol mee) en een doos plastic ballen en zet die op hun slaapkamer. Kunnen ze hem versieren zoals ze dat zelf willen en blijven ze van die van jou af.

Tip 2: Netflix en Disney+
Kerstfilms zorgen er altijd voor dat ik in de stemming kom voor kerst. Ik ben er dan ook al heel wat aan het bekijken. Bij onze ultimate kerst hoort natuurlijk de ultimate kerstfilm. Iedereen heeft er wel een die favoriet is. Of het nu gaat om een nieuwe film, of een ouder klassieker voor de 100ste keer bekijken, zeg nou eerlijk. We komen er wel van in de mood. Noëlle op Disney+ is voor mij de nummer 1 op het moment. Hij is nieuw, leuk, lief, schattig en zonder liefdesverhaal! Ook weer niet te kinderachtig. Daarnaast heb ik the santa clause weer eens gekeken, en eerlijk is eerlijk Ik vind hem nog steeds niet leuk. The knight before christmas is een Netflix original en daar mag hij van mij blijven. Slecht acteerwerk, een verhaal wat gaten heeft dat het net een gatenkaas lijkt en ok, hij is gewoon slecht. Zelfs voor een B film is hij slecht. Je zou een drinkspelletje kunnen maken van de jassenwissel van het hoofdpersonage en je weet al wat er gebeurd als hij 5 minuutjes voorbij is. Niet kijken dan? Jawel. Veel vinden hem wel leuk en ik ben maar een persoon met een mening, misschien deel je die wel niet. Dus gewoon kijken!
A bad moms christmas heb ik midden in de nacht gekeken tijdens een slapeloze pakjesavond. Ook een aantal plotstwist die niet passen binnen de karakters of het verhaal, maar voor de rest is wel aardig. Zeker als je als mama alles perfect wilt doen met kerst is het een aanrader. De rest die jullie noemden gaan zeker nog bekeken worden. Wat mijn tip is (behalve Noëlle)? Harry Potter. Niet direct een kerstfilm, maar we houden wel ieder jaar in de kerstvakantie een marathon. Heerlijk. Kerst en Magie gaan zo goed samen. Oh, en Indiana Jones kijken op de BBC (die is er ieder jaar op) Ook traditie.

Tip 3: Liedjes
Met kerstliedjes kun je nooit te vroeg beginnen. Je kan er zo’n grote hekel aan hebben, maar als Mariah of Michael beginnen sta je toch weer kei hard mee te blèren. De meeste artiesten van hollandse “zangers” tot metal bands hebben wel een kerstalbum. Ga spotify op en maak je eigen lijstje. Gegarandeerde kerststemming.

Tip 4: Kerstmarkt
DOE HET NIET. Zo, dat was dat. Serieus, het klinkt zo leuk. De reclames zijn zo geweldig. Allemaal verliefde stelletjes of hele families die glunderend naar allerlei kerstspullen staan te kijken met een warme chocolademelk of Glühwein in de hand. De waarheid is hard mensen. Je staat te schuifelen in die kerstgrot, komt nergens bij, kunt niks zien en koopt uiteindelijk iets wat je bij de action veel goedkoper had kunnen krijgen. Als je wilt gaan, neem een dagje vrij en ga alleen. Kinderen houden niet van drukte en gaan zich vervelen. Ga alleen. Of nog beter, ga alleen naar de stad. Ook daar is alles versierd. Neem je kinderen wel mee naar het lokale tuincentrum. Veelal zijn die wel leuk versierd. Hier in de buurt valt het mee, maar je krijgt er leuke kerstspulletjes EN er is een indoor ballenbak/klimding bij het restaurant. Spelen voor de kid, koffie voor de mama en lekker kijken naar kerstspullen.

Tip 5: Vreten op aarde
Het draait allemaal om dat diner. Wat ga je maken? Heel veel van jullie gaan gourmetten. Andere gaan voor een echt stuk vlees. Wij houden het traditioneel Limburgs en eten Konijn. Hoe dan ook, begin op tijd met het maken van je lijstje. Ik had op verschillende plaatsen gelezen dat alle bezorgtijden voor de appie al vol zitten. Goed zo. Doe ik toch niet aan. Ik maak mijn lijstje en ga hem dan op volgorde zetten. De looproute in de winkel weet je al, dus dan is het makkelijker afstrepen. Al het verse bewaar ik voor op het laatst. Nou ja, 3 dagen ervoor dan ongeveer. Hebben ze iets niet? Maken we iets anders. Pomme duchesse op? Make Pomme noisette of wafeltjes, of kroketjes of frietjes. Niemand die dat minder lekker vind. Echt waar. Dit is iets wat ik al een hele lange tijd geleden heb geleerd. Maak ook geen 10 bijgerecht. Dat krijgt niemand op en bezorg jij jezelf alleen maar stress mee. Ik ga bijvoorbeeld gebakken wortels maken. Koop een pak regenboogwortels. Schil ze, snij ze in plakjes, 20 min bakken in de pan, klaar. Kinderen (en ik) vinden ze heerlijk. Ze zien er feestelijk uit en zijn echt wel geschikt voor kerst. Maak het jezelf makkelijk. Kies 1 fancy ding, misschien 2, maar geen 5.
Of wij al weten wat we de hele kerst eten? Nee. Het amarene kerstbrood van de lidl was erg lekker vorig jaar dus die halen we. Konijn, Frietjes, wortels, en de rest is nog een vraag. Eerst nog even de kerstkookboeken doorspitten. Jazeker, die zijn er, en je komt er heerlijk van in de mood. De Foodies, Jamie oliver kerst, Tanya burr kerst, Allerhande zelfs, allemaal aanraders als het aankomt op het maken van dat heerlijke diner.

Heb ik je al geïnspireerd om te beginnen? Goed zo! Dus kom uit die sleur en die pré-winterdip en ga volop de kerst in. Koop een foute kersttrui of haal hem uit de kast en trek hem aan! Zet die playlist op, kijk die film, spit die boekjes door naast de kerstboom met een kop warme chocolademelk in je hand en ga er voor. En vergeet niet vooral te genieten! Niet dingen doen die zo leuk lijken op plaatjes, maar gewoon echt dingen doen waar je zelf en je gezin blij van worden. scheelt zo veel!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.