Huishouden op budget

Yorick en ik geven te veel geld aan boodschappen. Althans dat vinden wij. Ẃij moeten gaan budgetteren. Meer budgetteren en strakker budgetteren. Beide. Hij denkt dat het voornamelijk aan mij ligt, ik geef hem deels de schuld. Waar het aan ligt? inconsequenties van beide kanten. Als wij ons echt aan ons plan houden komen we er wel. Donderdag begint voor ons (en de meesten van jullie waarschijnlijk ook) de nieuwe salaris maand. Dat betekend boodschappen doen. Het budget 650 Euro voor de hele maand. Het doel: 450 Euro uitgeven.

Potjes potjes potjes,
Wij werken met het ouderwetse potjes systeem. Ik loop gemiddeld met 3 verschillende portemonnees rond en we hebben er zelfs een aparte lade voor in de kast. Hoe werkt het? Voor iedere soort uitgave heb je een budget. Ben je, net als ons, niet disciplinair genoeg om dit iedere dag bij te houden is dit echt ideaal. Je haalt een paar goedkope beursjes (wibra/zeeman) en gaat de pinautomaat een half uur bezet houden. Let op dat dit bij je eigen bank is. Pin je budget voor iedere soort uitgave. Boodschappen, Kledinggeld (voor iedereen apart), zakgeld, extra uitgaves, alles wat jij in een aparte categorie hebt gezet komt in een apart beursje. In principe bewaar je hier ook de bonnetjes in.

Zakgeld,
Yorick en ik krijgen zakgeld. Net als de kinderen. Mensen vinden het raar en vreemd klinken als ik zeg bepaalde dingen van zakgeld te kopen. Zo raar is het niet. Wil ik rituals douchegel? Zakgeld. Wil ik een koffietje gaan drinken met een vriendin? Zakgeld. Wil ik een trui kopen? Kleedgeld. Jaha, dat krijgen we dus ook. Een budget voor alles. Als het op is dan is het dus ook op. Niks bij-pinnen of wat dan ook. Verjaardagsgeld? Is van jou, mag je mee doen wat je wilt. Echt alle extra uitgaves apart uit je eigen beursje. Je zal zien dat je dan echt niet meer zomaar allerlei prullaria gaat kopen. Je weet hoeveel je hebt en dat je het daar mee moet doen.

Van A naar B naar C,
Hagelslag is hagelslag. Venz, Appie, Lidl, Basic het is allemaal hagelslag. Wil je Coca Cola omdat die lekker is? Snap ik helemaal, maar tussen de pasta van de lidl of AH huismerk en die van de honig zit toch echt weinig verschil. Net zoals de olijfolie (die is duur!), rijst, aardappels, rookworst en veel meer. Ga na of dat je denkt dat het lekkerder is en of het dat ook daadwerkelijk is. Ga ook even nadenk over of je het minder lekker of vies vind. Het is gewoon lekker in zijn eigen categorie. Vies en minder lekker maar wel lekker zijn toch echt 2 aparte dingen. Kijk eens hoeveel het je scheelt. Het hoeft niet op alle boodschappen! bij sommige merk je echt het verschil! maar op veel basic dingen merk je het in je portemonnee. Bekijk ook even het brood. Een volkoren brood kost een euro. Of een euro en 10 cent geloof ik. Een waldkorn/mais/oer/fancy brood kost meest 2,30. Dat is het dubbele. En hoe vaak eet je nou echt brood? Iedere dag neem ik aan. een brood op 2 dagen, tel uit je winst. Koop het duurdere dan voor in het weekend. Goedkoper dan afbak, gezonder en als het speciaal is voelt het ook nog eens gezellig ook nog!

Goedkoop eten doe je thuis,
Zeg bye bye tegen afhaal chinees, zakken patat, tuut friet en heerlijk met zijn allen een pizza naar binnen werken. Goedkoper eten doe je nu eenmaal thuis. Wil je dan toch frietjes? Of maak ze zelf, of haal alleen de frietjes en maak er zelf iets voor erbij. De snacks zijn meestal het duurste bij de frituur, dus daar bespaar alweer wat mee. Daarbij is het ook gewoon gezonder. Tenzij je alles thuis gaat maken uiteraard. Wil je pizza? De AH heeft heerlijke huismerk pizza’s voor in de oven. Kun je er 5 halen voor de prijs van 1 New York pizza. Dus gooi die thuisbezorgd app maar van je telefoon. Wil je nu echt eens iets speciaals? Ga het afhalen. Mcdrek? Haal de frietjes en burgers en eet ze thuis (als ie dichtbij genoeg is) geen fritessaus of drinken erbij, dat heb je zelf. Haal pizza bij Happy Italy af. Het scheelt altijd wat. Doe het gewoon een maand niet. Of 1 dag, de laatste dag. Van het geld dat je bespaard hebt. is het nog specialer ook nog.

Eet goedkoop,
Klinkt apart. Aardappels, groenten en vlees is duur. Zeker met een groot gezin. Vlees is duur. Snitzels gaan nog, mits ze in de bonus zijn, maar jeejtje kijk eens naar die prijzen. Slavinken, speklappen en dergelijk vallen mee en zijn goed te doen, maar ander vlees, nope. In de spaghetti gooien wij veel groenten en geen tot weinig (300gram) gehakt. Is echt meeeer dan genoeg. Net zoals kip bij de rijst. 2 tot 3 stuks is voor mij echt meer dan genoeg. De rest vul ik op met groenten. Is gezonder mensen! Daarbij ook veel beter voor het milieu. Vlees wordt dus geschrapt en veel pasta, rijst en salades gaan worden gegeten. Pasta? zoek de goedkoopste variant. Macaroni/penne/farfalle, pasta is pasta. Dus kijk niet alleen naar recepten, kijk vooral naar de ingrediënten. Hoeveel moet er in en hoeveel kost het. Goedkoopste recept bij ons thuis wat de kinderen heerlijk vinden? (Ik zelf vind het ook wel lekker, Yorick vind het geweldig) Penne, Gehakt, Spinazie ala creme en kruidenroomkaas. Koken, rul bakken, erbij bakken, mengen. Klaar in 15 min, zitten groentjes in en de kinderen vinden het alle 4 lekker! Totale kosten (met huismerk/basic) ongeveer 4 euro.

Verjaardagen,
Ik kom uit limburg. Het land van de vlaai en taart. Wij eten dan ook 2 en vaak 3 stukjes per persoon per verjaardag. Bij de bakker kost een vlaai gemiddeld 13 euro. Bij de Hema kost ie gemiddeld 5 of 6. Online bestellen, afhalen in de ochtend. En ik krijg altijd de vraag waar ze vandaag zijn, want ze zijn zo lekker. Bak er wafels bij (hartjes wafels van roomboter, eieren, melk, zelfrijzend bakmeel en smaakjes) en je hebt een flinke lading voor weinig geld. Kwarktaart doet het ook altijd goed. Heel snel klaar en met de kwark van de zaanse hoeve en de slagroom van de appie kost het 3 euro. 3 Euro voor een taart!!!! Of een naturel, gesmolten chocolade erdoorheen (30 cent van de basic) en je hebt een chocolade kwarktaart! toastjes en chips van de basic en je hebt geld over voor het goede Jupiler bier.
Wil je er avond eten bij doen? Sate (gemarineerd) met stokbrood, of je haalt een bak koude schotel (ok, sorry, rundvleessalade) erbij. pasta salade is ook altijd goed. Quiche is makkelijk en snel. Pompoen lasagna maak ik ook vaak. 2 ketels soep (pompoen en courgette, of pastinaak en wortel, of je haalt soep uit blok van de basic) erbij en iedereen zit vol hoor.

Eet minder,
Ojee, dit klinkt stom. Wij eten nooit toetjes. Echt zelden tot nooit. De kinderen mogen een koekje (meestal 2) of snoepjes of een bakje chips als ze willen. Vaak zitten ze vol genoeg. Iedere dag een toetje tikt echt aan. Niet alleen bij de centjes, maar ook op dat stomme ding dat (bij ons dan) onder het bed staat en je iedere morgen het liefst uit het raam wilt gooien. Wij kopen zelden snoep. Wij snoepen dan ook minder. Kinderen krijgen meer hoor! Ze hebben ieder een eigen snoeplade. Sint, kerst, pasen, uitdeel, alles gaat daarin. Ze krijgen zo veel dat het zelden op gaat. Af en toe koop ik weer iets, of koekjes en dat vinden ze dan ook helemaal geweldig. Als het niet is, is het niet. Ik deed het eerst wel meer. Tot ik ging kijken hoe veel geld ik wel niet kwijt was aan die rommel. Dan liever een appeltje of wat fruit. Is niet goedkoper, wel gezonder. Je eet dan ook geen hele bak druiven in een keer op en doet er dus langer mee. Op de lange termijn dus wel voordeliger. Wil je besparen op drinken? Drink water. Probeer het gewoon.

Een tas vol snacks,
Ik heb vaak tot altijd wel ergens iets te eten liggen. In de auto, in mijn tas, voorheen op mijn werk had ik een lade vol met liga’s en dergelijke. Het is zo verleidelijk eventjes bij het tankstation te stoppen. Even door die mcdrive. Eventjes dit, eventjes dat. Het tikt allemaal weer aan. Als je het bij je hebt is het snel eventjes naar binnen proppen en je bespaard weer die euro die je anders in de automaat had gestopt. Vaak is het trouwens ook een teken dat je dorst hebt. Mensen verwarren honger met dorst heel vaak. Drink eerst een beker water, wedden dat je al minder honger hebt. Dus, ga je een dagje shoppen? Neem een flesje water en wat snackjes mee. Ga je naar een beurs? Neem een broodje mee. Is het raar? Absoluut niet. 10Euro uitgeven aan een broodje en een koffie is raar! Mag je dan nooit iets kopen? Jawel. Zeker wel. Maar het zou de uitzondering moeten zijn, niet de standaard. Hoe minder vaak je iets doet, hoe specialer het wordt. Zo kun je strak ontzettend genieten van een cappuccino op een terrasje, want je doet het zo weinig.

Wasjes en poetsjes,
Het enige waar je echt niet onderuit komt zijn de non-food artikelen. Wasmiddel heb je nodig. Wij kopen vaak AH huismerk, maar ook regelmatig Robijn. Maar ik betaal nooit de volle prijs en ook niet de aanbiedingsprijs. Is de robijn in de bonus? Goedzo. Ga naar de op=op bak. Daar liggen ze, met 35% extra korting. Het stapelde, weet je nog? Zo koop je er 1 en heb je er vaak 2 gratis bij. Afwasmiddel, allesreiniger, swiffer, vaatwaspillen, scheermesjes, toiletpapier. Koop het in de aanbiedingen, maar als het kan haal het die bakken. Het scheel bakken. ECHT!

Budgetteren is een beetje als op dieet gaan. Als je het te streng doet houd je het niet vol. Je moet je zelf ook iets gunnen. Het beste is afvragen of je het echt nodig hebt of dat net iets minder ook goed genoeg is. Heb je echt die honig pasta nodig? Is de AH echt niet goed genoeg? en zoals ik al eerder vermeldde, dingen die je niet lekker vind moet je niet gaan kopen. Het verschil zit hem in iets minder lekker en niet lekker. En niet vergeten dat je jezelf ook iets moet gunnen. Is je chocolade in de bonus en is hij nog eens afgeprijsd ook nog? Neem mee neem mee. Heb je 20 euro minder dan de week ervoor? Goed gedaan! koop een reep tony of een kekmama en stop de rest in een spaarpot. Je krijgt er zo’n goed gevoel van en je hebt een extraatje ook nog!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.