Bereikbaarheidsdienst

Ik ben niet altijd bereikbaar en dat is een goed iets. Het klinkt heel vreemd in het huidige klimaat van vastgeplakt zitten aan je telefoon. Ik ben ook echt geen gouden engeltje die het goede voorbeeld geef. Ik zit veel te vaak op mijn telefoon. Ik leg hem nu ook steeds vaker weer even weg. Dan ligt hij boven, of ergens anders. Soms weet ik niet waar hij ligt. Dit wordt trouwens vaak al raar gezien.

Ik had je gebeld, ik had je een appje gestuurd, heb je die en die mail al gelezen? Hoevaak krijgen we deze vraag wel niet. Is het dringend? En dan bedoel ik ook echt levensbedreigend? Zoja, dan bellen ze weer terug en houden vast tot ze je eraan hebben. Zo nee, kan het wachten. Vind ik het vervelend als mensen niet opnemen of direct reageren? Jazeker, vooral als ze online zijn, iets hebben gelezen met een vraag in (en dan niet antwoorden) of als ik een mening wil weten. Ook vervelend zijn de mensen die hun geluid hebben aanstaan en een berichtje gaan lezen midden in een gesprek. Ben ik niet interessant genoeg ofzo? Ik zit te praten, midden in een verhaal en jij zit wat op je telefoon te kijken. Andersom is het ook vervelend hoor. Als ik op mijn telefoon iets aan het bekijken ben en mensen beginnen dan ineens tegen je aan te praten en je dingen te vragen.

Dus bereikbaar zijn is iets wat ik afgezworen heb. Pasen 2018. Ik kreeg een berichtje dat ik, ook al was ik ziek thuis, ik wel overal op moest reageren en langs moest komen als zij dat nodig vonden. Was ik het niet mee eens. De bedrijfsarts evenmin. Kostte me wel wat, wat dat is een van de kutste momenten geweest. Een steentje in de grote berg die burn-out heet. Collega’s die belden kun je even dit of even dat op je vrije dagen. Je kon geen nee zeggen, want dan kon de les niet doorgaan. Vragen dan maar of het voortaan eerder vermeld kon worden was het enige. Gebeurde trouwens nooit. Jij hebt vrijdag toch vrij, ga je naar de stad? Kun je dan even dit en dit meenemen? En mevrouw zei maar altijd ja. Lag ziek in bed met de telefoon naast haar. Tot het echt niet meer ging en zelfs daar geen begrip voor was. Is ook een gedeelte grenzen aangeven. Maar door blijven gaan om anderen te plezieren.

Ik doe dat niet meer. Mijn push-notificaties staan allemaal uit. Ik check mijn mailbox eens per dag/per 2 dagen. Ik lees dan alles en reageer waar nodig is. Zelfs toen ik werk voor scouting deed. Werd mij niet altijd in dank afgenomen. Je kan gewoon niet altijd bereikbaar zijn. Dat lukt niet.

Ik las dat zelfstandig ondernemers hier best veel last van hebben. Webshops die in de avonduren boze klantenberichtjes krijgen omdat ze geen reactie krijgen buiten kantoortijden. Persoonlijk zou het niet in mij opkomen om daar boos over te worden. Misschien na een aantal dagen een herhaal mail sturen, maar boos worden omdat ze mij om 21:00 in de avond niet meer te woord willen staan? Hetzelfde als langs gaan bij mensen in de avond of vlak voor of rond etenstijd. Dat is gewoon een echte faux pas.

Of mensen die je bellen met een onbekend nummer en geen voicemail achterlaten. Tja, als ik met mijn kinderen bezig ben, slaap, douche, kook of wat dan ook staat mijn telefoon gewoon op stil. Dan hoor ik hem niet. Ik weet niet wie er heeft gebeld en kan ook geen enkele actie ondernemen. Het vervelend is, is als dit 3 maal gebeurd en je de 4de keer toevallig bij de telefoon bent, opneemt en dan de opmerking krijgt dat je slecht bereikbaar bent. Tja truus, ik had je willen terug bellen, maar ik had je nummer niet.

Het is toch gek hoe wij met zijn allen constant verbonden willen zijn met zijn allen. Ik ga in oktober een telefoontracker bij houden in mij bujo. Kijken hoeveel ik er nu echt op zit. Bij datagebruik, of zoiets zal dat vast te zien zijn. Dan iedere dag invullen. Zal wel schrikken zijn. Ook ga ik er op letten mensen niet aan te spreken op hun onbereikbaarheid. De wereld draait niet om mij en mensen hoeven niet constant klaar te staan voor als ik eens contact wil hebben. (doe ik eigenlijk niet, maar ik zeg het al voor de rest die mee willen doen :p).

Dus oktober is phone awereness month? Is ook beter voor het milieu. Je hoeft minder vaak op te laden, kost minder energie. Je telefoon slijt minder snel en gaat langer mee. Je hebt hem minder vaak in je hand dus minder kans op valschade. Beter voor je ogen en de rest ook allemaal. Wie doet er mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.