Prik een tijdstip, maak een keuze, zeg ja, zeg nee en doe iets!

Het leven bestaat uit keuzes, daar kan je niet omheen. Het kan gaan om kleine keuzes die je moet maken, Wat eten we vanavond of doe ik een jas aan of niet. Soms gaat het om moeilijker keuzes. De lastigste keuzes weten we allemaal nog wel in ons leven. Het zijn van die levensveranderrijke dingen. Keuzes waar wellicht niet alleen jouw leven vanaf hangt.

De eerste echte keuze die ik gemaakt hebt was toen ik besloot dat ik bij mijn vader wilde wonen op mijn dertiende. Iets waar ik mijn moeder verdriet mee deed en waar ik eigenlijk te veel vrijheid had. De volgende was toen ik 22 was en dat streepje blauw kleurde. Een hele lastige keuze, waar ik nooit spijt van heb gehad. Ik zou het niet meer anders doen. Die keuze heb ik niet een maar tweemaal moeten maken en ook daar heb ik geen enkel berouw om. Ik heb er 2 prachtkinderen door gekregen en zou nog geen dag zonder ze willen.

De laatste keuze die ik heb moeten maken was op ik nu op dit moment zou gaan bloggen of niet. Niet een heel lastige keuze. Dat lijkt in ieder geval zo. Joni is de tafel aan het afruimen, Link speelt, Yorick zet de was aan, Lily gooit een vuilniszak weg en Zoey is beneden aan het spelen nadat ze hier bij mij eerst heeft staan kabalen waarop ik vroeg of ze kon gaan spelen. Correctie, Link was niet aan het spelen, hij was aan het poepen en Yorick is nu niet meer de was aan het doen. Maar zou ik nu niet kunnen bloggen?

Ik word momenteel gestoord door iedereen in huis en iedereen wilt mij vanalles vragen en vertellen. Mijn ogen zijn op dit moment moe en een beetje wazig/dubbelzient en mijn vingers beginnen pijn te doen. Mijn nek doet nog steeds pijn van het strijken gisteren (en dat Zoey mij liet schrikken hielp ook niet echt mee) en mijn benen zijn moe. Ik zou het morgen kunnen doen. Morgen heeft Yorick vrij en moet hij naar een of andere afspraak hier in de buurt. Dat betekend dat hij me of heel lang laat uitslapen en erna geen tijd meer heb, of we staan beide op en leid hij me af. Dan is er Linkie ook nog. Wachten op zijn dutje moet sowieso, maar als hij vroeg wakker is moet die tijd gebruikt worden om te douchen. In die tijd ben ik ook altijd waziger in mijn hoofd omdat dan juist de ochtendmedicijnen beginnen te werken en ga ik vaak even een uurtje liggen.

Worden jullie al een beetje gek van mijn getwijfel? Goed, ik namelijk ook. Alles lijkt zo simpel. Kies iets. Wit of zwart, rond of vierkant, een t-shirt of een blouse, to blog or not to blog. Het probleem is, is dat alles zijn consequenties heeft. Alles wat zo makkelijk lijkt maak ik mijzelf zo verdomde moeilijk. Het gaat al beter. Ik was vroeger veel erger. Wat ik heb gemerkt is, is dat ik keuzes ging ontwijken. Bij alle eettentjes had ik mijn vaste keuzes. Ik dronk standaard latte macchiato of cola en at iedere keer hetzelfde. Ik heb laatst een stokbroodje kruidenroomkaas bij de Deli France gegeten, ik heb dat al jaren niet meer gehad omdat ik standaard koos voor de brie. en lekker dat het was! Waarom standaard? Nou stel het valt tegen. Stel ik lust het niet (wat vrij plausibel is in mijn geval), stel dit of stel dat.

Door dingen te standaardiseren hoefde ik minder keuzes te maken, maar was mijn leven wel op vol automatisch gegaan. Toen ik werkte at ik iedere dag een boterham met speculoos. Een half jaar lang, iedere dag speculoos. Tot ik eens chocoladepasta meenam en het toen iedere dag chocoladepasta werd op mijn brood. Ik moest al aan zoveel denken dat ik zo’n dingen al weg haalde. Nu proberen we de balans te zoeken. Sommige dingen moeten nu eenmaal een beetje afgewogen worden. Als we op zaterdag een verjaardag vieren heb ik de zondag om bij te komen. Die dingen. Moet ook allemaal rekening mee worden gehouden, maar eigenlijk gaat dat min of meer vanzelf.

De kleine dingen, dingen die altijd automatisch gaan en die eigenlijk super leuk zijn om te kiezen, die gaan we minder automatisch maken en de andere gaan we wat automatiseren. Sommige dingen moeten eens gekozen worden. Vorige week schreef ik over het kleine lijstje wat ik wel nog allemaal kan. Het wordt tijd dat ik eens ga kijken naar wat ik niet allemaal meer kan. Ik heb de keuze gemaakt te stoppen met een hobby omdat het simpelweg niet meer lukte, ik heb besloten dat ik geen plan meer ga maken om te verven omdat ik het simpelweg niet meer kan. Ik ga Yorick niet meer zeggen dat hij de was mag laten, want ik doe die morgen wel. Morgen kan er een hele hoop gebeuren en als ik al die variabelen moet berekenen ben ik vanavond om elf uur nog niet klaar. Daarom gaan we daar eens mee stoppen. Hak die knoop door en zeg gewoon ja of nee.

Ik ga dus in de ochtend aan doen waar ik zin in heb (uitzonderingen daargelaten). Wil ik een blouse aan? Doe ik die aan. Ook al wil ik gaan poetsen of wat dan ook. Gewoon aan doen. Dat deed ik dus. Dan droeg ik een t-shirt omdat ik misschien ging poetsen (waar ik toch geen energie voor vond en de rest van de dag maar in een oud t-shirt door bracht) of bang was dat ik ergens over of underdressed voor was. wat boeit het? Helemaal niets. Als ik naar een sollicitatie gesprek zou gaan doe ik iets nets aan, naar een bruiloft geen wit en naar een begrafenis iets sombers, maar voor de rest? Geeft er überhaupt iemand om of ik in een zwierig zomerjurkje de bedden sta te verschonen? Natuurlijk niet. Ik heb zo veel gemist door mij eerst over alles druk te maken en daarna gewoon alles standaard te doen. Niet meer.

Dus wij gaan keuzes maken. Hele kleine en hele simpele. De hele dag door. Wat vinden we leuk? Waar worden we blij van? Wat gaat ervoor zorgen dat deze dag net iets specialer wordt dan de vorige? Gaan we in de ochtend zwemmen omdat we dat willen? Ok, doen we. Moeten we dan nee zeggen tegen iets anders. Ok, doen we dat toch ook. Doen we de was later vouwen. Niet iets laten vanwege een zelfopgelegde verplichting. Meer genieten. Minder bezig zijn met al die duizenden variabelen. Zijn ze ooit echt uitgekomen? Had je niet zoiets van had ik maar? Dus wij gaan doen! Doen jullie mee?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.