Fiets maar door

Ik zat dinsdag op een fiets. Sterker nog ik zat er niet alleen op, ik heb zowaar 10Km gefietst. “Ja nou en?” denk je nu vast. “Heel boeiend, ik zit zo vaak op een fiets.” En dan zeg ik, je bent goed bezig! Voor mij is het toch iets specialer. Ik zat er 15 jaar lang niet op, net zoals ik al 15 jaar lang geen vegetariër meer ben, ik al 3 jaar niet meer in een museum was geweest en al 4 jaar geen vis meer had besteld bij een restaurant.

Iedere zomervakantie doen Yorick en ik een minivakantie voor twee. De eerste keer gingen we met zijn tweeën drie dagen naar Parijs, we zijn naar Barcelona (wel met schoonfamilie, maar zonder kinders), Antwerpen (met Linkie), Utrecht en Amsterdam geweest. Afgelopen dinsdag was ons dagje mini vakantie. Slapen zonder baby, daar doet deze mama nog niet aan en aangezien we maar welgeteld 5 daagjes vakantie met zijn zessen samen hadden, was deze dag ideaal. De kinders waren naar school, Joni een dagje naar haar papa, Link een dagje naar opa en oma en wij dus weg. Naar het nationale park de hoge Veluwe.

Nu denk je bij mij (als je me een beetje kent tenminste) wat moet jij nou op de Veluwe? Ik ben heeeeeel wat jaren als kind geweest en dacht dat ik het toen wel leuk vond. Het natuurmuseum (zo dacht ik dat dat heette) vond ik super cool toen. Ik was een aantal terug aan het denken om op vakantie te gaan. Gewoon in mijn eentje. Ik zou naar Rock Werchter maar heb dit vanwege lichamelijke klachten toch moeten afzeggen. Ik wilde het geld gebruiken om een of twee nachtjes er alleen tussenuit te glippen. Yorick is een week op kamp geweest, dan kan ik dat ook. Ik ben gaan zoeken en kwam terecht bij hotel Van der valk in Arhnem. Wellness en all, jacuzzi op de kamer, zag er helemaal geweldig uit. Tot ik bedacht dat ik helemaal klaar was met de kinderwagen die niet in mijn kofferbak pastte en voor het geld een buggy kocht. Dit was mijn eigen keuze. Aan de buggy heb ik meer. Je kan wel relaxed thuiskomen van een dagje bubbelend doorgebracht hebbend in een bad, maar als je dan nog iedere dag 5 keer dat prulding in en uit je auto moet krijgen is dat gevoel snel weg.

Om dan toch iets te ondernemen (naast shoppen in Arhnem) zag ik dat het park dus dichtbij was. Leuk, ga ik dat doen. Nu ging mijn solo-break niet door en wilde ik wel nog met Yorick iets doen. Wandelen, heide, bos, fietsen, dat soort dingen, die passen wel bij hem. Vind ie leuk. Dus ik stelde het voor en bij gebrek aan een ander idee gingen we er naar toe. 2 uur onderweg (met een tussenstop, ik zag LaPlace en moest meteen plassen. Koffie en aarbeiengebakje erbij, heerlijk) en we waren er. En toen kwam het leukste. De fiets. Je hebt er van die witte fietsen waar je gratis gebruik van kan maken. Staan er honderden, ofzo. We hadden er al over gegrapt, maar het is toch echt zo. IK HAD AL 15 JAAR NIET OP EEN FIETST GEFIETST. Iedereen verbaasd, 1 iemand vroeg me waarom niet (vond ik niet prettig, ben ik niet op in gegaan).

Angst, Lichaam, Nekhernia, Knieën, nog meer angst. Laten we daar maar op houden. Dus ik stap op. Jullie hebben vast het filmpje gezien (staat op mijn insta bij hoogtepunten als het goed is ergens). Dus daar gingen we. Vanuit Otterlo (wat, waar?) naar het Kruller-Möller museum. Super leuk om eens te zijn geweest. Zag veel ouders met kinderen. Niet doen! Je denkt oh, leuk, nee. Kinderen vinden hier niks aan. In het binnenrestaurant stond een mega-rij en in het buitenrestaurant hebben wij 35 minuten (na het bestellen he!) geweacht op ons eten (een broodje oude kaas en een wrap met hummus, groenten en pepertjes? Was in ieder geval super pittig). Dus ook niet doen. Het was niet een heel erg drukke dag, maar de kindjes die er zaten vonden het echt niet leuk. Wil je het park doen? Prima, ga met ze naar het Museonder en eet bij het bezoekerscentrum. Fiets wat rond. Ga spelen in de speeltuin, maar neem ze niet mee naar dit museum. Als je naar een museum wil, ga dan naar eentje waar een mama goede reviews over heeft geschreven, hier was niets te doen behalve schilderijen en rare installages te bekijken.

Bij het Museonder zijn we ook geweest. Kleiner dan ik mij herhinnerde, en een beetje saai als je 35 bent. Het zag er 25 jaar allemaal spectaculairder uit, maar voor kinderen dus super gaaf. Is interactief en je leert er veel over de natuur onder de grond. Je ziet het wortelnetwerk van een boom, het natuurlijk vergaan van een konijn, filmpjes van ondergrondse beestjes, opgezette diertjes (dat is dan zielig, en ik beeld mij altijd in dat ze deze gevonden hebben en konden opzetten) en je kon de kern van de aarde zien en hem ook echt voelen bewegen. Dat is toch leuker dan de streepjes van Mondriaan of de drugstrip van Picasso, niet? Trouwens een tip die ik ooit uit een Shopaholic boek heb gelezen. Vind je een museum saai, beeld je in dat je in een schilderijen winkel bent en kijkt welke je wilt kopen. Ga ze ook zo bekijken. Super leuk om te doen!

Na de Musea (en de winkeltjes die erbij horen) hebben we nog een rondje gefietst. Even langs het water genoten bij het jachthuis (waren mensen aan het “praten”, de oma wilde zo graag doorfietsen. Waarom heeft ze nooit verteld. Ik was ook zo, en maar door gaan. Waarom. Geniet toch. Een plan mag ook veranderen. Beter nog, maar geen plan). Na de tocht zijn we nog gaan uiteten bij het Van der Valk hotel (ja dat waar ik op solo-break wilde gaan, kwamen we langs). We kozen allebei de vis vooraf, Het vis hoofdgerecht en een toetje (geen vis, eeewww) van het seizoensmenu. Lekker gegeten. Daarna naar huis. Om half negen thuis, kinderen kus gegeven en niet lang daarna zelf naar bed, pijn aan mijn kont, dat wel, maar een heerlijke dag gehad.

En nu komt het. Ik vertelde jullie op Insta dat ik al 15 jaar niet meer op een fiets heb gezeten en vroeg wat hebben jullie al veel te lang niet meer gedaan. De antwoorden waren afwisselend, maar ik heb maar één opmerking en dat is DOEN. Ik had ook overtuiging nodig. Ik volg een aantal inspirerende mensen op Insta. Door hun enthousiasme om gewoon dingen te doen (en medicatie, die speelt ook een mega rol)ben ik op een fiets gestapt. De eerste 5 Km met vastgeklemde handen, maar op het laatst ging ik een “bergje” af en riep zelfs uit dat ik het leuk vond. Dus ik daag jullie uit. Jullie gaan iets bedenken wat je al heel lang niet meer hebt gedaan (langer als 3 jaar). Ik geef jullie 2 weken en dan gaan jullie dat doen! Jullie gaan op stap, shoppen en in die achtbaan. Hoe maakt niet uit! Je hoeft niet op een zaterdagmiddag te gaan. Ga op een dinsdagochtend de stad in en kies een kleine stad. Bel een oppas, neem je bestie mee en ga dat terrasje op en dan bestel een mega cocktail! Ga naar een pretpark en ga die achtbaan in. Neem een klein pretparkje, neem een achtbaan die niet over de kop gaat, kijk er tien rondjes naar, neem je oordopjes mee en klem die beugel vast, neem je beste vertrouwde maatje mee en houd hem/haar vast en ga! Hij hoeft niet over de kop te gaan.

Kleine stapjes zijn ook stapjes, maar doe het! #15jaarlaterweereens

*Ik kreeg trouwens ook antwoord seks, maar ik ga niemand zeggen dat hij/zij seks moet gaan hebben, want dat is gewoon zoveel anders dan in een achtbaan.

Een gedachte over “Fiets maar door

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.