Ik heb geen probleem

Ah fijn. Ik zit nu al bijna 24 uur na te denken over dit blog, Ik heb geen probleem. Klinkt best lekker. Misschien had ik even een wake-up call nodig. Even een paar mensen die mij eens goed op plek zette. Ik heb geen probleem, ik kan het oplossen. In principe is ieder probleem op te lossen, maar een probleem dat heb ik niet.

Zoals veel bloggers doen, lees ook ik blogs van anderen. Dat is goed. Zo lees je eens een andere mening. Soms ben je het er mee eens, soms niet. Soms maakt het je blij, boos of doet het gewoon echt verrekte veel pijn om te lezen.

“Ik krijg ook wel eens de vraag of ik niet voor één keer een uitzondering kan maken. Als zwanger worden en blijven vanzelf gaat dan is dit wellicht een logische gedachte, maar nee helaas, ik kan niet één keer een uitzondering maken, want dan verpruts ik alles wat ik tot nu toe in de afgelopen weken bereikt heb. “
“Wanneer je makkelijk zwanger wordt en blijft, lijkt het me ook lastig te verplaatsen in iemand waarbij het niet zo gemakkelijk gaat. Het is ook niet voor te stellen hoe je dag in, dag uit, in onzekerheid leeft. Hoe die ene grote wens je hele leven in beslag kan nemen. Hoe je heen en weer geslingerd wordt tussen hoop en vrees.”.

Er werd geschreven over begrip en onbegrip bij fertiliteitsproblemen. Bovenstaande zinnen raakte mij diep. Ze maakte me boos en deden pijn. Na even nadenken besloot ik om even tegengas te geven en schreef commentaar. Ook vruchtbare mensen leven in onzekerheid, schreef ik. Hoewel ik het erg vervelend vind voor de schrijfster en het haar zo erg gun wilde ik even de andere kant laten zien. Want ja ook vruchtbare mensen leven in onzekerheid. De schrijfster wil begrip boven alles, maar is niet bereid dit te geven aan mensen die “makkelijk” zwanger kunnen raken en blijven. Het is puur hypocriet, zelfs als ze het verhaal kent, want ja, jij hebt immers dat kind. Dat je het op moment niet wilde, of eigenlijk niet plande en dat je hele leven op zijn kop stond maakt haar niet uit. Zij wil een kind, jij hebt er een dus je mag niet klagen.

Overvruchtbaar zijn is geen probleem. Ik kreeg dit gisteren meermaals te horen. Dan doe je er toch een condoom omheen? Ja inderdaad. Hebben jullie al eens gehad dat hij scheurde? Dat hij eraf gleed? Dat er een fout zat in de productie? Dat er een miniscuul gaatje in zat? 99,99% betekend niet meer dat 0,01% fout gaat. Ik heb hem alles gescheurd, hoppa naar de nightcare voor een morningafter pil. Wordt je kotsmisselijk van. Een vriendin van mij ook, die misselijkheid bleef 3 maanden aanhouden en haar periode bleef er 9 weg. Een condoom is geen garantie. Als ie scheurt/knapt/erafglijd/niet goed gemaakt is raak je zwanger. Maar dit geeft niet, want je kan kinderen krijgen.

De pil toch, die werkt altijd! Kreeg ik ook te horen. Ik heb twee pilletjes rondhuppelen. Ik mag het misschien niet zo zeggen, maar het is wel zo. Dan zal je hem wel niet goed geslikt hebben, misschien had je diarree of slikte je een antibiotica. Mensen, ik slikte hem iedere dag, op hetzelfde moment. Hij werkt niet. Daar ben ik te vruchtbaar voor. Mijn hormonen zijn in te grote getale aanwezig dat de pil geen enkel effect heeft, behalve dan dat ik er ronduit zwaar depressief door wordt en een tweede cyclus heb. Ik wordt dan ongesteld als ik de stopweek heb en als ik het normaal gezien zou worden. Maar dit geeft niet, je kan kinderen krijgen.

Dat je iedere maand pijn in je buik hebt bij een eisprong omdat je er ik weet niet hoe veel hebt is niet erg, want je kan kinderen krijgen.
Dat je 3 maal zoveel eicellen produceert en rijpt dan normaal is niet erg, want je kan kinderen krijgen.
Dat je baarmoederslijmvlies zo dik is dat je enorm veel slijm verlies hebt als je ovuleerd is niet erg, want je kan kinderen krijgen.
Dat je menstruatie heftiger is en te vergelijken is met PMS of PCOS is niet erg, want je kan kinderen krijgen.
Dat je zoveel hormonen hebt dat je borsten na 1 jaar nog melk produceren is niet erg, net zo min dat je door overstimulatie door hormonen al geen borstvoeding kan geven, want je kan kinderen krijgen.
Dat je iedere vrijpartij hoopt dat je niet zwanger raakt is niet erg, want je kan kinderen krijgen.
Dat je iedere maand op een stokje plast voor zekerheid, dat je iedere maand bang bent, opgelucht als je niet zwanger bent door je menstruatie en dan nog altijd onzekerheid voelt is niet erg, want je kan kinderen krijgen.
Een menstruatie zegt niet alles want die kan ook door gaan als je zwanger bent, is ook al twee maal gebeurd. Maar je hoeft niet bang te zijn, sterker nog het mag helemaal niet, want je kan kinderen krijgen.
Iedere spierbeweging, gasbelletje, buikpijntje of wat je dan ook voelt laat je verschrikt staan. Wat als….Maar ook dit mag niet. Je moet niet klagen, want je kan kinderen krijgen.

Ik zit iedere maand in angst en onzekerheid. Bang om zwanger te raken. 1 keer is genoeg. 1 keer niet opletten. 1 keer op een verkeerde dag met een verkeerd condoom is genoeg. En die dag is niet te voorspellen. Als je op woensdag je eisprong hebt en op de zaterdag ervoor en de zondag erna vrijt ben je zwanger. Zonder overdrijven. Dat is Link. Dat is bijna onmogelijk, maar het gebeurd.

Dat je niet bang om je baby te verliezen is kul. In iedere zwangerschap kan iets mis gaan. Dat ik er 3 goed voldragen had wil niet zeggen dat ik bij Link geen angst heb gekend. Nog meer zelfs. Ieder pijntje, iedere dingetje en ik zat aan de telefoon. Veel meer nog zelfs, want wat als je geluk op raakt? Dit is wat vrouwen trouwens denken die meerdere kinderen hebben gehad. Het is nooit iets wat vanzelfsprekend is. Iedere vrouw met een gezond kind beseft zich hoeveel geluk ze heeft gehad want het kan zo vaak mis gaan.

Is de angst bij een minder vruchtbaar persoon dan meer? misschien, kan, weten we niet. Persoonlijk denk ik van niet, maar om zo iets uit te spreken werd gezien als naïef en respectloos. Ik herkende mijzelf in de zinnen van de schrijfster, maar mocht dat tegelijkertijd niet doen. Hoe pijnlijk is dat? Ik erkende haar pijn. Ik leef mee, ik weet hoe het voelt alleen dan in een andere context en dan wordt er gewoon kei hard tegen je gezegd dat je het recht niet hebt om je zo voelen want mijn “probleem” is niet oplosbaar.

Geen enkel probleem is oplosbaar. {Dan adopteer je er toch een? Gewoon wat hormoontjes spuiten. IVF wordt toch vergoed? Of je vraagt om een eiceldonatie, of een spermadonatie, een draagmoeder of wat dan ook?} Dit zijn zinnen die ik zou kunnen zeggen, maar nooit zou doen. Dit is pas respectloos. Een probleem is een probleem als iemand er last van heeft.

Tegen mij werd gezegd dat ik maar een knoopje in moet laten leggen als ik geen kinderen wil, doet maar 3 dagen pijn.

Zoiets mag gezegd worden, iedereen erkende mijn probleem immers niet. (door andere commentators, niet de schrijfster zelf). Dat ik op het moment niet lichamelijk in staat ben een zwangerschap aan te kunnen, of momenteel geen kind erbij wil omdat we er al 4 hebben en Link pas een jaar is wil het niet zeggen dat ik dat nooit meer wil. Maar als het nu gebeurd terwijl het eigenlijk niet gaat mag ik dat niet erg vinden. Ik kan ze immers krijgen.

Ik schreef dat ik het echt vervelend en kut vond voor haar en als ik met haar kon ruilen zou ik dat zo doen. Dit werd helemaal verkeerd gelezen. Ik zou dit doen. Net zoals ik iedere dag in die flessen heb gepist. Net zoals ik lid ben van amnesty international. Net zoals ik pro-choice (ondanks mijn eigen mening) ben, pro LBGT en nog vanalles ben. Ik gun iedereen het leven dat zij graag zouden willen hebben en vanuit een altruïstisch oogpunt zou ik dat zo doen. Het werd niet gewaardeerd.

Maar goed. Het geeft allemaal niet. Mijn angst, mijn onzekerheid, mijn onvertrouwen in mijn eigen lichaam. Het is niets. Het is geen probleem, want ik kan kinderen krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.