Lepeltje Lepeltje

De lepeltheorie. Een alom bekende theorie voor mensen met een chronische ziekte. Zeker als deze ziekte het energiegehalte aantast. Ja ik heb er ook een. EDS, ik leg het later nog wel eens uit wat het allemaal in houd. Ik heb er momenteel geen lepeltjes voor. Ik moet tegenwoordig steeds vaker nadenken over een manier van uitleggen hoe mijn energie in elkaar zit. Zeker nu ik ook nog last heb van een depressie. Die tast dat namelijk nog meer aan.

De lepeltheorie is bedacht door Christine Miserandino en wordt veel toegepast om uit te leggen hoe het nou kan de je wel op een terrasje kan zitten, maar afwassen te veel moeite is. Daar is namelijk nogal wat onbegrip in. Ja je kan naar een festival gaan, maar dat je kost wel wat voor de rest van de week.

Ik merk vaak veel onbegrip waarom ik nee op bepaalde dingen. Waarom ik sommige dingen niet kan doen en waarom ik hulp ook niet aanneem. Ook ik begin de dag met een aantal lepels. Als het een slechte nacht is geweest moet ik er meteen wat inleveren. Ook ligt het er echt aan hoe laat het is. Als ik te weinig heb geslapen, kost alles meer energie en doen dingen zoals traplopen meer pijn. Die kosten op zulke dagen dan ook 2 lepels ipv eentje. Dit betekend dat ik of minder moet traplopen, of minder kan doen op een dag. Keuzes maken dus.

Ik weet ongeveer hoe veel ik kan doen op een dag als alles normaal verloopt. Neem de maandag. Ik zet in op 20 lepels. Op maandag staan wij op (-1), eten (-1), Link papje maken en geven (-1), als ik Link die dag in badje doe kost mij dat 3-4 lepels. Dan hem een dutje laten doen. Als de kinderen doorwerken is er geen enkel probleem tijdens de ochtend spits. Soms krijg je een treuzelkind (-1), je krijgt een grote mond (-1) en je haast je om nog boterhammetjes de tas in te krijgen en dat ze een lange ipv korte broek aan doen (-1). Op zo’n ochtend zal ik Link daarna minder snel in badje doen. Om half elf fruit (-1), poepluier (-1) en naar opa en oma brengen (-1). Dan heb ik nog niet veel gedaan en ben eigenlijk op.

Na een goede ochtend, als Link op zondag in badje is geweest kan ik dus nog vanalles gaan doen. Ik ben alleen in alle rust en alles kost veel minder energie. Als ik iets wil doen en ik word constant gestoord, dan kost alles het dubbele. Als ik meer pijn heb kost alles ook meer. Om half drie kinderen ophalen (-1), naar dansles rijden (-1), boodschapjes halen (-1), Lily van dansles halen en wachten tot ze klaar is met aankleden (-1), naar huis rijden (-1). Dan wordt Link thuis gebracht (-1). Koken (-1, als de kinderen in de buurt zijn -2, als de radio aan staat kost dat er ook een extra, als Link huilt of zeurt of aan mijn broek staat te trekken kost er dat ook een extra, als Lily de tafel dekt en ze is langzaam daarin of vergeet de helft kost er dat nog 1)

Vaak wast Yorick af met een van de kinderen. We hebben een schema. Hij geeft Link ook vaak zijn groentjes en legt hem in bed. Dan daarna nog de papfles maken en geven en de dag is voorbij. In de ochtend uiteraard ook douchen, haren kammen, en tussendoor was aanzetten en proberen op te ruimen. Kost ook allemaal een lepel. Zoals in het artikel staat kun je lenen van de dag erna. Dat doen we op een verjaardag, een festival, een feestje, een bioscoopje, een winkeldagje of wat dan ook. Alles wat buiten de reguliere dingen valt kost ook allemaal lepels.

Het vervelende is dus als er dingen voor mij worden bepaald. Als Yorick er niet is, moet ik de dingen overnemen. Dit kost meer lepels. Je denkt misschien, maar zoveel moeite is het niet. Wat is nu een extra flesje? Nou voor mij is dat een extra lepel. Zo ver is het toch niet rijden naar de dansles? Nee dat klopt. Het is Lily uit school halen, met alle kinderen en hun geschreeuw die dan langs komen rennen en alle kakelende mama’s die op de stoep staan. Het zijn de stoplichten en rotondes en drukke kruispunten met verkeer van alle kanten waar ik extra op moet letten. Het zijn twee trappen die opgelopen moeten worden. Het zijn de danskleren waar aan gedacht moet worden, het is het niet te laat komen op de les waar je haast voor hebt. Het is veel meer dan dat kleine stukje in de auto. Alles wat ik doe, iedere handeling moet eigenlijk overwogen worden.

Daarom zit ik vaak te denken of ik nu wel of niet iets moet gaan doen. Yorick weg? Dan kan ik niets gaan doen. Kinderen die gehaald of gebracht moeten worden? Kinderen die opgehaald worden, afspraken die gevraagd worden. Alles moet worden overwogen. Welke dag is het? Wat is ervoor, wat komt erna? Dat alleen al kost een lepel en toch kan het niet zonder. Ik kan niet zomaar alles gaan doen als ik energie heb, want die energie is ook zo weer weg. Ik probeer daar ook aan te werken. Als ik energie heb en me goed voel onderneem ik veel, dan maak ik allerlei plannen. Doorzetten daarin zou ik ontzettend graag willen, het gaat alleen niet. Op slechte dagen heb ik er de lepels niet voor. Dan geef ik het op. Dan doe ik het op goede dagen ook niet meer. Dan vraagt ook niemand meer of ik iets niet meer doen als het even niet lukt. Met je neus op de feiten worden gedrukt is nooit leuk.

Help is trouwens heel lief. Als iemand mijn badkamer zou willen schrobben zou ik daar dolgraag ja op zeggen. Ik zeg altijd nee. Het kost mij namelijk lepels als iemand anders dat doet. Ik krijg dat “verwijt” wel eens. Toen ik zwanger was van Link lukte nog minder. Ik had misschien nog maar 5 van de 20 lepels. Iets afspreken, daar rekening mee houden en de afspraak zelf kost ook al energie. Ook al doe je zelf niets. Je wilt dat mensen het goed doen, met het juiste middel en dat moet ook uitgelegd en gepakt worden. Vragen zoals waar moet dit en hoe moet dat zijn dan uitputtend. En je wilt naderhand ook niet iemand zomaar weer wegsturen, dus even kletsen en een kopje koffie doe je ook. Daarom zeg ik nee. Ik kan het dan net zo goed zelf doen. Doe ik niet, heb ik de lepels niet voor, maar ik heb ze ook niet voor het anderen te laten doen.

Er zijn zeker dingen waar ik energie van krijg. Die kosten minder lepels. Ze leveren er geen op! Dat is iets waar mensen aan moeten denken. Een film kijken, douchen, wandelen, knutselen of shoppen. Het is allemaal zeker ontspannend, maar het kost mij nog steeds een lepel of twee. Daarom kan ik wel op een terrasje zitten en niet afwassen op eenzelfde dag. Net zo dat ik wel kan afwassen en niet op een terrasje kan zitten op eenzelfde dag. Ik kies zeker niet altijd voor de leuke dingen, soms wel, maar kiezen moet ik.

Ik hoop dat jullie het een beetje snappen. mocht je nog een vraag hebben stel maar gerust!

En zou je me nog wat lepels erbij willen geven? De fictionele lukt niet, maar onderstaande zou ik altijd leuk vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.