Over slakken en post

In mijn blog van vorige week had ik het vaag over snailmail. Ik kreeg zaterdag dan ook de dringende vraag, wat is snailmail en leg het eens uit. Het heeft eventjes geduurd, het was een druk weekend (met meerdere drankjes, feestjes en katers) en dus is deze blog een beetje later dan normaal. Gebeurd altijd als je niks ingepland hebt en aan 11 concepten heb je ook vrij weinig als deze nog niet af zijn.

Snailmail:
Snailmail is lekker vertaald slakkenpost. Dit is gewone post die lekker op je mat valt of in je brievenbus wordt gestopt. Post die iemand schrijft (met de hand!), een postzegel opplakt en die met de postbode wordt gebracht. Meestal duurt het een dagje of twee (tenzij je Sandd bent en na 5 weken nog niet bezorgt) eer dat het bezorgt is en dus eventjes kan duren. Het gaat op een slakkentempo en je moet er even op wachten. Wel leuk als je het dan eindelijk krijgt. Snailmail is een beetje uitgegroeid tot een feestje in je brievenbus. de term bestaat al langer, alleen worden mensen steeds creatiever en komen er steeds meer vormen bij.

Het flipbook:
Een flipbook is eigenlijk gewoon echt wat het woord zegt. Een boekje waar je doorheen kan bladeren. Je kan ze maken door papier aan elkaar vast te maken, of lekker simpele door meerdere lege kaarten aan elkaar vast te maken. Je kan het in ieder thema doen wat je wilt, of iedere bladzijde een eigen gezicht geven. Er kunnen envelopjes met goodies in geplakt worden, stickers, kaartjes, die cuts of wat dan ook. Een flipbook wordt veelvuldig gemaakt in verschillende uitvoeringen en persoonlijk vind ik dit de makkelijkste snailmail om te maken. Je kan er ook een maken met een groot vel van 30X30. Dit is in blokken te koop onder de naam scrapbook papier. Het enige hierbij is dan weer dat het vouwen wel enigszins netjes moet gebeuren. Dit betekend veel meet en afstreep werk. Omdat het wat dikker karton is, is het ook gewenst om met een mesje of schaar een halve snede te maken (waarbij je dus niet door het papier snijd, maar door de helft van de laagjes) en het dan te vouwen. Dan heb je mooie recht vouwen. Moet je wel weer netjes recht een snede maken. Dan zou ik toch voor makkelijk gaan. Je hebt nog meer verschillende vormen van snailmail zoals een pocketletter, postcrossing, een minisnail of een swap. Aangezien ik ze nog niet allemaal gemaakt hebt (en dit wel nog wil doen) leg ik daar eens een ander keertje wat meer over uit.

De goodies:
In iedere snailmail zitten goodies. Dit zijn leuke kleinigheidjes de je naar elkaar toe stuurt. Vaak zijn het washitape samples, boekenleggers, die cuts, plaatjes, stickers en andere dingen. Ook stukjes papier en gift tags worden regelmatig verstuurt in de snailmail. Het leuke is dat iemand anders dan ook weer creatief kan zijn. De goodies zitten in kleine insteekmapjes of envelopjes in de kaart. Het wordt zo dus een groot geheel. Het leukste is natuurlijk om net die specialere dingen te sturen. Niet wat je bij de action, hema of een veelgebruikte webshop kan krijgen, maar net iets speciaals. Is dan wel weer moeilijker om te geven, dat wel, maar de ontvanger wordt er net iets blijer van. En daar doen we het voor!

Inspiratie:
Die vind je overal wel. Pinterest is het ideale platform om ideeën op te doen of gewoon weg te kopiëren. Vaak hebben de pagina’s waar naar verwezen wordt ook voorbeelden of een heel stappenplan. Ook Facebook en de groepen daarop kunnen heel help zijn. Vaak staan er ook voorbeelden op en het is leuk omdat je er mensen vind waar je je hobby mee kan delen. Het vinden van mensen waar je een snailmail heen kan sturen is voor mij de grootste uitdaging. Bij de Snailmail inspiratie NL groep hebben ze een hele lijst die bijgehouden wordt. Ook doen ze swaps organiseren.
Op Instagram zijn er ook veel mensen te vinden met dezelfde interesses. Veel mensen hebben een apart snailmail of swap account.
In de Flow en Daphne’s Diary staan ook veel voorbeelden en mooie plaatjes. Dit zijn tijdschriften voor paperlovers en komen vaak met leuke kleine goodies als stickers of notitieboekjes. Uit de Happinez haal ik vaak mooie plaatjes. (Tip: Wil je leuke plaatjes van plantjes of bloemen, koop een tuinier boek bij de kringloop voor een euro en je hebt er zo honderd uitgeknipt).

Tools of the trade:
Met papier, een schaar en plaksel kun je alles. Toch zijn er veel dingen die het nog leuker maken. Ik noem er een paar.
Mooi papier: koop je overal in blokken. Bij de action, wibra, boekvoordeel en zelfs het kruidvat kun je zo veel vinden.
Stickers: Ome ali is een goede vriend, maar ook de action heeft enorm veel keuze. Ik heb laatst voor een euro een boekje met 1000 stickers gekocht. Allemaal Luiaards en lama’s omringt door cactussen en hartjes. Super leuk.
Washi tape: Om te versieren, niet om te plakker. Iets ermee vast maken lukt niet echt, maar het ziet er zo leuk uit.
plaatjes: Overal te vinden. Ook die cuts en vellum horen hier bij. Die cuts zijn eigenlijk die vellen waar je ook kaarten mee kan maken die je vroeger overal tegen kwam op een jaarmarkt en waarschijnlijk ook jou oma nog mee heeft geknutseld.

Mijn snailmail ervaringen:
Ik heb nu een aantal snailmails gestuurd en ook mogen ontvangen. Het is erg leuk om te doen. Ik merk dat ik er blij van wordt en ook fanatiek ben in het geven van goodies. Ik verstuur wel alles via postnl, is iets duurder dan Sandd, maar het komt wel aan. Dan wel via codes die ik koop via de app. De wandeling naar de brievenbus breid ik dan meteen even uit met een wandeling door het park, dus dat is ook goed.
Het enige waar ik moeite mee had was mensen te vinden die het leuk vinden om het te ontvangen. Ik vind het super leuk om te maken, maar dan? dan zit je er mee. Ik plaatste een oproep met mijn mailbook (een online adressenboek) wat ook wel werd ingevuld.
vullen jullie hem ook in? typ dan (blog) achter je naam en ik zal je snel een minisnail sturen.
Ook via Insta kwam ik mensen tegen. Op mijn Insta is er trouwens een hele leuke winactie bezig. Like de post, tag 2 besties en wie weet win jij wel een leuk pakketje waarmee jij je eerste snailmail kan gaan maken.

Naar wie ga jij je eerste snailmail sturen?

Een gedachte over “Over slakken en post

  1. Wat leuk om een andere mama uit de juni’18-groep te horen over snailmail! Ik heb me adres ingevuld 🙂 (Als je wilt, dan stuur ik je ook wat terug! Maar dan moet ik natuurlijk wel je adres hebben :))

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.