Communiestress

De eerste heilige communie is een belangrijk moment voor vele kinderen, en misschien nog wel een groter moment voor hun ouders. Het is het moment dat je voor de eerste meedoet aan de eucharistie. Het is een onderdeel van de drie initiatie-sacramenten (doop, communie, vormsel). Het is gebruikelijk dat kinderen hun eerste communie doen in groep 4 als ze 7 à 8 jaar oud zijn. Hier in het katholieke zuiden wordt dit meestal gedaan ergens rond Hemelvaart/Pinksteren. Het verschilt per parochie wanneer het wordt gevierd.
Vaak verschilt het per school of het vanuit de school geregeld wordt, of dat de ouders dit zelf moeten doen.

Meestal is er een bijeenkomst ergens rond de herfstvakantie waarbij ouders zich kunnen inschrijven in werkgroepjes. Ik ben zo iemand die er altijd een beetje doorheen fietste. Op zich geen probleem als de communicatie goed verloopt. Bij Lily was dit iets minder, wat dan ook wel weer jammer was. Niet dat het mij niets interesseerde of dat ik lui ben of mij niet wil inzetten voor mijn kinderen. Geloof me, die communie is voor mij echt een groots moment en ik zat bij ze alle drie als een gek te janken. Het maakt mij gewoon niet heel veel uit of dat de kinderen een witte, roze, gele roos of zonnebloem of kaars dragen. Ook de liedjes, aankleding en kleuren maken mij niet veel uit. Voor mij gaat het daar niet om. Ik had gewoon echt geen zin in kibbelen mama’s die het voorgaande jaar wilde overtreffen. Want dat gebeurd dus wel! ik moest meer dan E100 (150 geloof ik) bijleggen (en dan gaat het over een 20-tal kinderen). Dat was alleen voor in de kerk!

Dan komt er de communielessen en liedjes/zanglessen. Super leuk, gebeurd dan weer na school als de meeste ouders kunnen. Als je werkt of je kinderen gaan naar de bso dan heb je pech. De bso kan ook niet voor een kind apart naar de school gaan. Dat betekend dus of vrij nemen, of een oppas regelen. Geweldig als er dan ook nog via de app wordt afgezegd op de dag zelf waarbij je weer van alles probeert te regelen vanaf je werk.
Je krijgt dan ook een briefje mee met familiemissen. Je bent nu alleen een beetje min of meer verplicht om te gaan. Het vervelende aan familiemissen zijn alleen al die kleinere broertjes en zusjes. Ik vind het niet erg om naar de mis te gaan. Ga er op feestdagen ook echt vrijwillig naar toe. Ik stoor me er alleen aan als er kinderen gaan praten, eten, rondlopen of op een telefoon zitten tijdens de mis. Laat die dan aub thuis. Ik snap dat het kinderen zijn en dat die niet een uur lang stil kunnen zitten, neem ze dan ook niet mee.

Dan is er nog de jurk (of het pak). Die is bijna zo belangrijk als je trouwjurk. Geloof me. Het gaat allemaal om de jurk. Die uitzoeken was dan ook een erg leuk moment met mijn kinderen. Je moet (als de communie in mei is) in januari je gaan oriënteren. Er zijn vaak modeshows. Als je kind hieraan mee kan doen, is dat een aanrader. Ze hebben dan verschillende stijlen aan en je hebt vaak mooiere foto’s dan wanneer je het alleen gaat passen. Vaak krijg je ook korting bij de zaak als je daar een jurkje koopt. Met Lily heb ik dit ook gedaan. Alleen dacht ik dat ze het jurkje wat we hebben gekocht daar niet hadden, dus kocht ik die ergens anders. Dan nog de legging, sokjes en schoenen. Koop die NIET bij dezelfde winkel. Niemand ziet het verschil tussen een witte legging en een witte legging. Echt niet. Mag natuurlijk wel, mag altijd. Het kost je alleen 598485091834X zoveel geld als een legging van de Zeeman of ballerina’s van de Bristol.

Het feest. Oei die is moeilijk. Er is best veel om te plannen, en eigenlijk ook weer heel weinig. Je kan het zo gek maken als je zelf wilt. Gebak, er zijn tallozen bakkers die speciale communielijsten hebben (met daarbij de mooie communieprijzen). Mijn tip is de Hema. Je besteld het, haalt het de dag ervoor op, zet het in de koelkast en je hebt super lekker en goedkoop gebak. Extra leuk zijn de foto-tompouces. Van die mini tompouces met een foto van je spruit in communiekleren erop. De foto’s maak je toch ruim van de voren, en het geeft alles een leuke touch. Ook slagroomsoesjes, cakejes en koekjes doen het goed bij de gebakstafel. Zo heb jij een mooi gevulde tafel met enorm veel keuzen voor relatief weinig geld. Je kan ervoor kiezen om alsnog een mooie taart te laten maken bij een bakkerij of nog een foto taart, beide is leuk.


Het avondeten laten veel door een catering doen. Leuk, maar ook ontzettend duur. Zeker als niet iedereen blijft eten. Bij Lily bleef ongeveer 1/3 van de genodigde hangen voor het eten. Dat zou een duur grapje zijn geweest. Ik heb alles zelfgemaakt. Gehaktballetjes, quisedilla’s, salades, rundvleessalade (uit een bak, dankje appie of sligro). Het ligt er echt een beetje aan hoe je het zelf wilt invullen.
Versiering heb ik bij een Xenos gekocht. Er is nu super veel van dat spul in de sale. Plastic (sorry milieu) bestek, papieren bordjes, geen afwas. Een pinata is ook super leuk trouwens. Je gooit er wat snoep en euro meuk van de Action in en de kindjes zijn happy.
Bellenblaas is ook leuk, maar denk eraan dat veel van die dingen vlekken gaan geven op kleding! Zijn de broertjes en zusjes zo mooi aangekleed kun je het weg gooien door die zooi.

Dan het entertainment. Iedereen zegt een springkussen is de standaard. Wij hadden helaas geen vlakke ondergrond, maar een schuinlopende oprit. Dan valt die dus al af. Een idee is een trampoline. Teven een heel mooi communiecadeau waar je dan ook meteen gebruik van kan maken. Ook kleurplaten en oud-hollandse spelletjes zijn erg leuk. Bij Lily hadden we een dame laten komen vanuit Luna events. Zij kwam een uurtje lang ballondieren maken en suikerspin spinnen. Dat was echt leuk om te doen. Je eventjes een break, ouders gaan mee kijken (en mee snoepen) en het was geen grote greep uit de spaarpot.

Een fotograaf op de dag is trouwens een must. drie maal toe heb ik geld moeten geven aan de fotograaf die dan door de ouders was geregeld en tot drie maal toe vielen de foto’s enorm tegen. (bij Zoey zelfs een lege dvd ontvangen en nooit een nieuwe gekregen). Bij Zoey en Lily hadden wij zelf een fotografe ingehuurd. Zo heb je foto’s van je kind, je gezin en je communiekantje met alle gasten. Ook snapshots van het feest. Ze hoeven geen hele dag te blijven, een uurtje is echt lang genoeg. Zorg ervoor dat je van te voren weet wat je wilt en dat je de fotograaf een beetje persoonlijk kent. Zo krijg jij een mooie reportage van een mooie dag.

Wat nog meer? Kapster? Echt, volg een vlecht cursus a la youtube en ga dat zelf doen. Als je een beetje handig bent is het echt makkelijker dat zelf te doen. Geen stress in de ochtend dat de kapster komt, of te laat is omdat de vorige afspraak uit liep. Was de haren de avond van te voren (doe dit zelf bij je kind, zo is het altijd goed). Spreek ook af met je partner wie wat gaat doen en hoe laat ongeveer, of welke volgorde. Doe als aller-aller-aller laatste het jurkje aan en ren naar die school!

Dan is het natuurlijk genieten. Laat mensen (je moeder, je tantes, wie dan ook) helpen waar zij dat willen, laat kinderen spelen, laat het gaan en geniet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.