Alaaf!

Het is zo ver. Na maanden wachten, de pakjes maken, afstoffen, de schmink uit de lades trekken en zoeken naar de beste accessoires om het allemaal af te maken, het is er nu toch eindelijk. Het is Carnaval!

Officieel begint het seizoen op de elfde van de elfde om 11:11 en zijn er dus al de nodige zittingen geweest. De prinsen zijn uitgeroepen en de rood/geel/groene vlaggen hangen overal. Het echte carnaval begint trouwens eigenlijk pas aanstaande zondag. 40 dagen voor paaszondag waarbij de zondagen niet meegerekend zijn. Dit betekend dat carnaval 7 weken voor Pasen plaats vind. Pasen is de eerste zondag na de eerste volle maan na het begin van de lente (21 maart). Dit is dus waarom het soms vroeg valt en soms later. Zo hebben we soms echt mooi en lekker weer met de carnaval en andere keren glij je uit over het ijs met je zatte kop en heb je een blauwe plek over je hele dij. Het is de laatste uitspatting voor de vastentijd die op Aswoensdag begint.

Bij ons in huis begint de carnaval tegenwoordig op de vrijdag. Dan mogen de kinderen verkleed naar school. Dat is toch wel het leukste voor ze om te doen. Weken lang denken ze na over hun pakje. We gaan ernaar op zoek en halen het. Dan komt er iets anders de week van te voren en willen ze toch liever iets anders. Iets wat Zoey ieder jaar doet. Dit pakje heeft ze vorig gekocht en toen niet aangehad, ze wilde toen toch liever optreden als Katy Perry. Toen heb ik tot midden in de nacht gewerkt aan iets nieuws. Het optreden durfde ze niet te doen en doordat we op vakantie gingen heeft ze het pakje toen niet aangetrokken. Dit jaar wilde ze het in eerste instantie wel aan, tot ze iets anders zag en dat wilde. Helaas trapte mama er dit jaar niet in. Erg vond ze het niet. Met de petticoat van Joni eronder zag het er nog leuker uit en is ze met goede zin naar school gegaan. Dan gaat ze volgend maar als nerd zei ze.

Het pakje van Lily kostte dit jaar toch wel wat meer moeite. Als jullie mijn Instagram een beetje volgen weten jullie ongeveer hoe lang ik ermee bezig ben geweest. Het rokje is helemaal geknoopt met ongeveer 6 meter aan tule. De bloemetjes zijn er allemaal met de hand opgenaaid. Ze zei gisteren dat het meer leek op een bloemenfee dan een boselfje. Gelukkig was ze er we dolblij mee vanochtend toen ze het eindelijk aan mocht doen. Dat maakt het toch weer goed, al die uren zoeken naar een groenkleurige maillot (uiteindelijk een donkergroene gevonden bij de Bigbazar) en al die uren verkrampte vingers van de bloemetjes. Ik ben er zelf ook wel erg trots op moet ik eerlijk bekennen.

Het pakje van Joni is helaas niet vindbaar op mijn camera. Dit is niet omdat ik er geen foto van heb willen maken. Heel graag wilde ik er een foto van. Ze heeft alleen geen pakje. Nee, is niet zielig, ze wilt er geen. Joni voelt zich te oud om zich nog te verkleden. Dat is op zich wel logisch in de brugklas. Van de ene kant hoop ik dat dit beter wordt, carnaval is gewoon echt leuk. Van de andere kant hoop ik eigenlijk een beetje dat het zo blijft. Carnaval voor mij vroeger was, uhm, leuk? Voor mijn ouders, een tijd van zorgen maken, denk ik zo.

Dan ging ik ieder jaar op de donderdagavond naar het auwwieverbal in Valkenburg. Dat is DE place to be op die avond (De rest van de dagen overigens niet). Op Vrijdagochtend had ik gewoon school. Ik heb in mijn late tienerjaren (17-18-19) dan ook die bewuste vrijdag met een kater in de lessen gezeten. Op zich ook wel weer leuk om eens mee te maken. Op vrijdagmiddag is het jaarlijkse scholierencarnaval op de markt in Sittard. Kwam goed uit, daar lag mijn school. Vanuit school gingen we dus daar naar toe en dronken we het laatste beetje kater weg. Ik moet wel eerlijk toegeven dat de trein en busreis naar huis mij niet meer heel helder bij staat, maar hij was vast zwaar.

Op zaterdag was er auwwieverbal in het dorp. Leuk om even te kletsen, niet super speciaal. Dan op Zondag en Maandag naar het gemeenschapshuis of de feestzaal. Drinken, drinken, drinken (Stom, stom, stom) en met je zatte kop uitglijden over het ijs. Vaak begonnen we al in de middag tijdens/na de optocht. Dan tussendoor frieten eten en dan weer door. Een jaar was ik op zondag toch wel een beetje moe dus ging naar huis. Ben daar op de bank geploft en zo in slaap gevallen. Daarna omkleden en half zat van de trap af gegleden. Not my finest hour.

Gelukkig hadden we altijd een week vakantie en konden we lekker bijkomen van al het zuipen (want drinken kon je het niet noemen). Terug denkend met je grote mensen verstand denk je wel eens, OMG wat deed ik toen allemaal? Hoeveel hersencellen zullen er toen verloren zijn gegaan? Met minder alcohol zou het inderdaad ook leuk zijn geweest. Misschien nog wel meer memorabel dan nu?

Dit jaar ga ik trouwens niet op stap. De drukte van alle mensen is mij op het moment gewoon te veel. Alle geluiden, kleuren, muziek en geschreeuw is iets wat mijn breintje gewoon eventjes niet krijgt verwerkt. In plaats daar van ga ik lekker op het bankje zitten en een Netflix marathon houden. Ook lekker. Kinderen hoeven niet naar school, gaan met Yorick naar de optocht kijken en bakken vol met snoepgoed vangen (en hier en daar een nonnevot en berlinerbolletje voor mama) en mama blijft lekker thuis met kleine Linkie. Die had het al zwaar met de meisjes naar school brengen en alle drukke en uitgelaten kinderen die zijn ijsberenpakje veel te schattig vonden (is het ook). Geen harde muziek voor zijn kleine tere oortjes en lekker kunnen slapen in zijn eigen bedje.

Volgend jaar…Ja dan gaan we sowieso!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.