Een bulletjournal

Je hebt er vast wel eens over gehoord en ze zien liggen bij de Hema, Action, Xenos en andere winkel, het bulletjournal. Een bullet journal (BuJo) is een agenda, dagboek en to do-lijst in één. Het is geen digitaal wondermiddel, maar een methode om taken, afspraken, deadlines en gedachten in een opschrijfboekje te ordenen. Een bullet journal werkt volgens het trechterprincipe: na de index en de keys begin je met een jaaroverzicht van de komende twaalf maanden. Daarna maak je een maandoverzicht, een weekoverzicht en als je wilt ook nog een dagoverzicht. Je zet er alles in. Afspraken, lijstjes, doodles die je wilt tekenen. Alles wordt opgeschreven en bijgehouden in de index (inhoudsopgave).

Je hebt nodig: een bulletjournal (mogen lege bladzijdes zijn, met lijntjes of met puntjes) met een goede kaft en bind. Ik heb er een gekocht met een pakketje van het kruidvat, koop deze niet tenzij je er in wilt oefenen. Ik ben er nu ongeveer een week mee bezig en het hangt nu al met plakband aan elkaar. Maar snel vol kliederen dus. Bij de Hema heb ik potloden en verschillende kleuren fineliners gekocht. Die zitten in een handig doosje dus je kunt ze makkelijk meenemen. Voor de rest heb je nodig, uh, tijd en een hoop creativiteit. Je stopt namelijk je hele zelf in het boekje. Op de eerste bladzijde heb ik dan ook een soort van titelpagina gemaakt. Handlettering is trouwens iets wat veel komt kijken bij het maken van de bladzijdes. Vind je dit leuk om te doen, heb je meteen een schriftje om je creaties en ideeën in op te bergen. Ik ga het een beetje therapeutisch gebruiken. Het idee is een opgeruimd hoofd te gaan creëren. Door alles op te schrijven hoef je minder na te denken, je kunt een checkje bij je gedachtes zetten. Dit helpt mij een beetje rust te geven aan mijn gedachtes. Ook af en toe een motivatie spreukje ertussen kan geen kwaad.

Je begint met a year in a glance, oftewel je jaaroverzicht.Dit mag lekker abstract zijn. De voorwaarde van een bulletjournal is namelijk dat je geen plannen vooruit maakt. Op zich best vervelend, want je moet ook afspraken vooruit opschrijven. Hoe dat op te lossen weet ik nog niet helemaal. Wij hebben nog steeds onze gewone huis-agenda op de kast liggen waar alles van iedereen in wordt geschreven. Op zondag schrijf ik het dan over in mijn journal. Op zich best fijn. Zo zit het goed in je hoofd wat je die week allemaal gaat doen en waar je aan moet denken. Het wordt dan een beetje automatisch opgeslagen zonder dat je erover nadenkt. Mijn jaaroverzicht staat op twee bladzijdes. Ik had nog wat plek over en maakte er een maand aftelkalender bij. Als de maand om is, wordt het blaadje ingekleurd. Je mag je journal zo versieren als jij wilt.

 Na je jaaroverzicht ga je over tot een maanoverzicht. Je begint dan met een mooie titelpagina. Deze mag uiteraard weer zo creatief zijn als je zelf wilt. Het is leuk om je maand een bepaald thema te geven. Ik ben pas in februari begonnen, dus jullie zullen voor de rest veel hartjes zien. Toch wilde ik er voor januari ook een maken. Ik vond deze afbeelding mooi toen ik hem vond op pinterest (was wel voor een andere maand) en heb hem zo goed als mogelijk nagetekend. Na de maandtitelpagina vind ik het leuk om er een quote van de maand bij te plaatsen in hetzelfde thema. Ik vond deze wel heel toepasselijk. Dat, en ik ben natuurlijk een Potterhead en kon Professor Perkamentus niet ontbreken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.